СПОМЕНАР… Агата Кристи, ауторка чувених криминалистичких романа

Обележава се 131 година од рођења познате британске списатељице Агате Кристи. Рођена је 15. септембра 1890. у Торкију, у Енглеској. Имала је срећно детињство поред родитеља , сестре Маргарет и брата Монтија. Њена мајка Клара је инсистирала да се Агата школује код куће, па је са 4 године научила да чита. Њени омиљени писци су били Ентони Хоуп, Валтер Скот, Чарлс Дикенс и Александар Дима. Поред тога што је имала жељу да постане концертни пијанста и оперски певач, због мањка талента одустаје и посвећује се писању. Са 10 година је написала своју прву песму.

Пошто је њена породица била имућна, често је са мајком путовала у Египат, који је био главна туристичка дестинација богатих  Британаца. Инспирацију је налазила у пирамидама и са 18 година је написала прву причу „ Кућа лепоте“ ( The house of beauty ). Као девојка, била је веома активна на сеоским журкама на којима се играло и певало. У октобру 1912. упознаје Арчибалда Кристија, за кога се удаје. Током Првог светског рата, Агата је радила као медицинска сестра у Торкију. Радећи у болничкој апотеци, долазила је у контакт са многим отровним супстанцама које су се касније појављивале као средство многих убистава у њеним романима.

1916. пише свој први крими роман „ Загонетни случај Стајлз“ ( The mysterious affair at Styles ) у којем се појављује надалеко чувени белгијски детектив Херкул Поаро. Након што је написала 33 романа, поред Херкула одлучује да убаци лик госпођице Марпл, која се први пит појавила у краткој причи „ Клуб уторком увече“, а осмишљена је према лику Агатине баке. Оба лика су доживела славу у филмовима и ТВ серијама попут „Убиство у Оријент експресу“ 1974. и „Смрт на Нилу“ 1978. године. Подсећамо на нека њена дела : „Леш у библиотеци“, „Рани случајеви Херкула Поароа“, „Убиство у Месопотамији“, „Искрчави цијанид“, „Кукавичје јаје“ и многа друга. Била је мистериозна као и њене књиге. 1926. тадашњу јавност је узбуркала вест о њеном нестанку и упркос махнитој потрази, нико није могао да сазна где се Агата налазила читавих 11 дана. Преминула је 12. јануара 1976. године у Винтербруку.

С. Р.