СПОМЕНАР…Америго Веспучи, истраживач по којем је Америка добила име

Америго Веспучи је био чувени италијански морепловац, истарживач и трговац. Рођен је 09. марта 1454. године у Фиренци , у богатој породици трговаца свилом, која се налазила на високим друштвеним положајима, поред  чувене породице Медичи. Након успешно завршених школа, Америго је кратко време био дипломата, пре него што се упутио у Шпанију. То је било време великих географских открића и након Колумбовог првог поморског путовања, одушевљен, схватио је да и он жели да буде морепловац. 1499. године прикључио се експедицији шпанског морепловца Алонса де Охеде, који је прво учествовао у Колумбовој експедицији.

Охеда је на ово велико путовање у потрази за „Новим светом“ кренуо са 4 брода, а на једном од њих се налазио познати картограф Хуан де ла Коза. За разлику од Колумбове експедиције која је открила острва Средње Америке ( за која је веровао да је нашао Индију), ова експедиција је истражила североисточну обалу Јужне Америке: Тринидад,Француску Гвајану, а једном мирном заливу доделила је име Венецуела или „Мала Венеција“. Експедиција је пронашла злато, бисере, смарагде и ухватило је неколико робова.

Америго је знао да тај нови континент није Азија, него потпуно ново копно. Тежио је да настави даља путовања, како би нашао пут до Азије. Веспучи је успео да убеди тадашњег краља Португалије да финансира поновни пут у Нови свет 1501. године.

Истражио је источну обалу Јужне Америке, обале Бразила и Аргентине, а затим се вратио у Европу. Током овог путовања, уверио се да је земља коју је нашао била превише на југу да би била Индија, као што је Колумбо тврдио. Овакав став му је донео велики број размирица са Колумбом.

Веспучијево путовање није било од превелике важности, међутим стекао је славу захваљујући писмима која је слао свом пријатељу Лоренцу де Медичију. У њима је описао своја путовања, доживљаје и теорије, под називом  Mundus Novus (Нови свет). Након ових писама, објављено је дело „Четири путовања Америга Веспучија“. Преведено је на неколико језика и стекло је велику популарност у Европи. Америго Веспучи је постао саветник краља Шпаније о питањима везаним за Нови свет.  Немачки штампар Мартин Валдсемилер,1507. је одштампао мапу са Новим светом и назвао га по њему Америка. Мапа је продата у хиљаду примерака широм Европе. Веспучи је преминуо 22. фебруара 1512. године у Севиљи, заразивши се маларијом.

С. Р.