СПОМЕНАР…Чарли Чаплин – Шарло Акробата, највећа звезда немог филма

 

Навршило се 132 године од рођења Чарлса Спенсера Чаплина, најпознатијег енглеског комичара, филмског режисера, глумца, сценаристе, продуцента и композитора. Рођен је 16. априла 1889. у Лондону. Његови родитељи, Чарлс Чаплин и Хана Чаплин Хил су били позоришни уметници у раној Викторијанској ери. Као мали, Чарли је често посећивао њихове наступе заједно са братом по мајци, Сиднијем Џоном Хилом.

Када су се његови родитељи разишли, Чарлијево детињство је протекло у сиромаштву и невољама. Мајка није имала довољно новца да издржава децу, па су Чарли и његов брат Сидни проводили своје дечачке дане у дому за незбринуту децу у Ламбету. Као осмогодишњи дечак, почео је да наступа у музичко-позоришној трупи “Осам ланкаширских момака”, а са деветнаест година је потписао уговор са компанијом “Comedy company” Фреда Карноа, захваљујући којој је отишао у Америку. Његов таленат су сви запазили па се 1914. године придружио филмском студију “Keystone” који га је ангажовао за сто педесет долара недељно да глуми са популарним глумцима као што су  Мејбл Норманд и Роско Фети Арбакл.Појавио се у првом немом филму Хлеб свагдашњи и током рада на другом филму Дечије ауто трке у Венецији, осмислио је лик скитнице који је носио широке панталоне, полуцилиндар, превелике ципеле, узани сако и штап.

Владао је мимиком, слепстик комедијом која је била мешавина водвиља, пантомиме, импровизације и циркуса. Његове комедије су укорењене у његовом сиромашном детињству у Лондону и биле су веома личне, спајајући осећај носталгије и ужаса због друштвене неправде. 1919. године оснива комапнију “ United Artists” заједно са Мери Пикфорд, Дејвидом Грифитом и Дагласом Фербанксом и тако добија потпуно контролу над његовим филмовима.

Његов први дугометражни филм је “ Малишан”(1921), а затим следе филмови “Парижанка” (1923) “ Златна грозница” (1925) у којем Чарли једе своју ципелу, “Циркус” (1928), “Светла велеграда” (1931), а филм “Модерна времена” ( 1936) је био забрањен у Италији и Немачкој јер су Адолф Хитлер и Бенито Мусолини оценили филм као комунистичку пропаганду. Чаплин им се касније осветио филмом “Велики диктатор”( 1940).

Четрдесетих година 20. века долазе до изаражаја тон филмови док популарност лика скитнице полако опада. Чарли је оптужен да је комуниста, пратили су га скандали и тужбе за утврђивање очинства због његових веза са много млађим женама. FBI је покренуо истрагу против њега па је Чарли морао напустити САД и са породицом одлази у Швајцарску. 1972. се враћа у Америку и добија Оскара за животно дело и невероватне ефекте и његовим филмовима. Преминуо је 25. децембра 1977. у 88 години живота.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=uxbJh12_WqM[/embedyt]

С. Р.