СПОМЕНАР…Чарлс Буковски, underground писац, чија дела не остављају никог равнодушним

Навршава се 101 година од рођења Хенрија Чарлса Буковског, америчког писца, аутора кратких прича и сценарија.

Рођен је 16. августа 1920. у Андернаху у Немачкој. Када је имао три године, са породицом се сели у Америку, прво у Балтимор а затим у Лос Анђелес. Деца су му се ругала због немачког акцента и стила облачења.

Његов отац, често оптерећен послом и егзистенцијом, се насилнички опходио према Чарлсу. Строгоћа и батине су младог Буковског претвориле у стидљиво и повучено дете. Тежак однос са оцем му је касније помогао у писању, јер је разумео незаслужену патњу.

Након завршене средње школе, уписује City College у Лос Анђелесу, али га брзо напушта да би се остварио као писац. Пише кратке приче и колумне за магазине. Пошто му писање није донело сатисфакцију, враћа се старим навикама, одајући се алкохолу и обављајући разне послове да би преживео.

50-их година добија посао у пошти као писмоноша. Због прекомерног пијанства је доживео блиски сусрет са смрћу и након изласка из болнице, одлучује да се поново врати писању. 1967. пише колумну „ Забелешке старог покварењака“ за магазин Open City у Л.А.-у и тада његова каријера писца креће узлазном путањом.

1969. власник издавачке куће Black Sparrow Press, Џон Мартин му је понудио месечну стипендију од 100 долара како би се потпуно посветио писању. Важио је за underground писца. Због вулгарног књижевног израза и бунтовничког става према власти, био је игнорисан од стране званичних књижевника и академских кругова.

Узори су му били Ернест Хемингвеј, Фјодор Достојевски, Робинсон Џеферс и Џон Фанте са којим је био пријатељ. Његова дела су аутобиографска. Описује патњу и егзистенцијалне проблеме обичног човека. Ликови су очајни, несрећни, особењаци са маргине друштва, огрезли у пороцима, на ивици лудила и емоционалног слома и материјалне беде.

Његова најпознатија дела су : „Post Office“, „Жене“, „Factotum“, „Холивуд“, „Блудни син“, „Палп“ и друга. 1992. из штампе излази збирка песама „ The last night of the Earth Poems“, последња књига објављена за живота овог писца. Преминуо је 09. марта 1994. у Лос Анђелесу.

С. Р.