СПОМЕНАР…Џејмс Дин, глумац са најкраћом филмском каријером у историји Холивуда

Обележена је годишњица рођења чувеног америчког глумца Џејмса Дина. Рођен је 08. фебруара 1931. године у Мериону (Индијана). Отац му је био зубни техничар и због посла се сели у Калифорнију, када је Дину било шест година. Рано остаје без мајке, па га је отац одвео код рођака на фарму у Феримонту. Тамо је завршио основну и средњу школу, а онда се враћа у Калифорнију, где уписује права. Схвативши да не жели да постане правник, пребацује се на колеџ „UCLA“, где бира драму.

Уписује глумачку радионицу Џејмса Вајтмора који му је дао ветар у леђа, наговоривши га да оде у Њујорк, где би могао да се посвети глумачкој каријери. Није му било лако, радио је разне послове како би могао да се прехрани. Први професионални ангажман му се јавио у виду рекламе за чувени „Пепси“.

Следио је позоришни деби на Бродвеју у представи „See the Jaguar“, који му поред успеха доноси и чланство у престижној глумачкој школи „Actors Studio“ Ту су му колеге били Марлон Брандон и Артур Кенеди. У студију „Warner Bros“ снимио је три филма која су ушла у анале америчке кинематографије : „Источно од раја“, „Бунтовник без разлога“ и „Див“.

Са глумом се јавила и велика љубав према брзим, спортским аутомобилима, па добија још један хоби, а то је брза вожња и уличне трке. Због улоге у филму „Див“, морао је направити паузу са тркама  што га је чинило веома љутим. Али, чим се завршило снимање филма, 30. септембра 1955. године креће на трке у Салинасу. Са њим је пошао механичар Ролф Витерих. Нажалост, доживљава велику саобраћајну несрећу и гине у својој двадесет и четвртој години живота.

Сахрањен је на гробљу у Феримонту, а 1977. у Шоламу је подигнут  споменик  у близини места где је погинуо.  Његова биографија је кратка, али Џејмс Дин је остао најутицајнија личност Холивуда тог времена. Био је секс симбол, чији приватни живот је обиловао бројним скандалима и тајнама.  Бунтовник, аутсајдер и усамљеник и као такав је представљао културну икону и стекао велики број обожавалаца широм света. Никада није доживео премијеру својих филмова и једини је глумац у историји Холивуда који је два пута постхумно номинован за престижну награду „Оскар“.

А какав је заиста био Џејмс Дин, говори његов цитат: „ Сањајте као да ћете живети вечно, живите као да ћете умрети данас.“

С. Р.