СПОМЕНАР… Џејн Остин, зачетница женских романа „chick-lit“

Џејн Остин је била чувена енглеска књижевница, која је рушила стереотипе енглеског друштва 19. века. Рођена је 16. децембра 1775. године у Стивентону, од оца Џорџа који је био парохијски свештеник и мајке Касандре. Џејн је била јако везана за породицу и захваљујући очевој библиотеци, стицала је знање и почела веома рано да пише. Образовала  се у школама за девојке у Оксфорду, Саутемптону и Редингу. Њени рани радови су „Лејди Сузан“, „Историја Енглеске“ и „Три сестре“. 1802. године добија брачну понуду од богатог човека, која би јој осигурала будућност, али је Џејн одбила ову понуду јер га није волела. У једном писму је написала : „Све се може издржати и истрпети, али брак без љубави не.“

Уз помоћ брата Хенрија и сестре Касандре, почела је објављивати своја дела под псеудонимом у својим тридесетим годинама. За свог кратког живота, написала је укупно шест романа, који су читани широм света : „ Менсфилд парк“, „Ема“, „Разум и осећајност“, „Гордост и предрасуде“, „Под туђим утицајем“ и „Нортенгерска опатија“. Сва њена дела су љубавни романи писани под утицајем романтизма. Умела је вешто да опише ликове, догађаје  из живота средње и више класе, а сви ти прикази су прожети иронијом. У то време  мушкарци и жене су ступали у брак искључиво из финансијских разлога. Напетост у њеним романима се заснива на супростављеним финансијским потребама њених јунака и неким другим циљевима : љубави, пријатељству и моралу.

Њени радови су преточени у филмове, а интересантан податак је тај да су њени романи читани војницима у Првом светском рату као терапија против стреса. Једини портрет по коме знамо како је Џејн изгледала је лоше обојена скица, коју је израдила њена сестра и која се данас налази у музеју у Лондону. Услед последица од Адисонове болести, преминула је 18. јула 1817.године . Сахрањена је у Винчестерској катедрали.

С. Р.