СПОМЕНАР… Џони Вајсмилер, најпознатији краљ џунгле, рођен у Банату

Навршило се 117 година од рођења чувеног америчког спортисте и глумца, Џонија Вајсмилера.

Рођен је 02. јуна 1904. године у некадашњем Фрајдорфу, а данас Међа, у банатском селу у близини српско-румунске границе. Његови родитељи Петер и Елизабета су сину дали име Јохан, али је дечак због мађаризације становништва, у књигу уписан као Јанош. Отац је био немачки Јевреј, а мајка Немица. Седам месеци након Јохановог рођења, породица Вајсмилер је емигрирала у Америку.

Након што се као десетогодишњи дечак тешко разболео, доктори су му саветовали да се бави пливањем. У Чикагу је тренирао ватерполо и пливање и са осамнаест година, 18. јула 1922. обара светски рекорд на 100 м слободним стилом. Био је први човек који је препливао 100 м за мање од једног минута (58,6 секунди). 1928. на Олимпијским играма у Амстердаму, Џони је освојио две златне медаље ( 100 м слободно и 4 x 200 м слободно ). Победио је 52 пута на националним шампионатима и поставио 67 светских рекорда.

Почетком 1929. је почео да ради као модел, рекламирајући купаће костиме, а две године касније потписује уговор на седам година са компанијом Metro-Goldwyn-Mayer. Дебитовао је 1932. у остварењу „Тарзан човек мајмун“ Едгара Рајса Бароуза и преко ноћи постаје велика звезда. У првих шест филмова из овог серијала, партнерка му је била  Морин О’ Саливен и чувена шимпанза Чита. Вајсмилер је глумио још у двадесетак филмова.

Женио се пет пута и из тих бракова је имао троје деце. Преминуо је 20. јануара 1984. у 79. години живота и сахрањен је у Акапулку. Џонијева последња жеља је била да се током сахране три пута пусти познати Тарзанов поклич.

С. Р.