Споменар… Елвис Присли

Незаборавни краљ рока

Ових дана навршило се 86 година од рођења краља rock´n´roll’-а Елвиса Ерона Прислија. Рођен је у Тупелу 8. јануара 1935. године, од оца Вернона и мајке Гледис, којој је био посебно наклоњен. Породица је редовно посећивала цркву, у којој је Елвис проналазио своје прве музичке инспирације. Као мали дечак, разликовао се од својих вршњака, јер је носио гитару у школу и облачио необичну одећу, да би играо и свирао за време школског одмора. Критике наставника и задиркивање другова, нису га поколебале да иде ка свом циљу и оствари свој дечачки сан.

Преселивши се у црначки крај у Тупелу, редовно је посећивао радио станицу „Вело“ (Welo) и слушао блуз. Иако није био музички образован, учио је да пева и свира по слуху. Јужњачки госпел певач Џејк Хес је имао највећи утицај на Елвиса. Радио је разне послове да би могао снимити своје прве песме у студију „Sun records“, али без неког великог успеха.

Ипак, 1954. године је, заједно са гитаристом Винфилдом Скотијем Муром и басистом Билом Блеком, отпевао чувени хит Артура Крудупа „That’s all right“ и то је наишло на одушевљење публике и направило велики бум на музичкој сцени. Уследили су хитови као што су „Blue moon in Kentucky“, „Blue suede shoes“,“Jailhouse rock“ итд.

Гостовање у емисији Еда Саливана га је начинило националном иконом. Елвисова појава и широке панталоне, које су наглашавале његове покрете, утицале су на младе обожаватељке које су вриштале.  Остаће упамћен по најлепшим љубавним песмама „I can´t help falling in love“ и „Love me tender“.

Био је успешан и као глумац, а неке његове филмове смо гледали и на нашим ТВ екранима, попут „Viva Las Vegas“, „The Reno Brothers“, „King Creole“ или „Blue Hawaii“.

Умро је 16.  августа 1977.  у 42. години живота. Његова кућа Грејсленд  је отворена за туристе од 1982. године, захваљујући његовој супрузи Присили Присли, и она је, после Беле куће,  друго најпосећеније место у САД.

 

 

С.Р.