СПОМЕНАР… Габријел Гарсија Маркес – највећи писац јужне Амeрике и велики пријатељ Фидела Кастра

Навршило се 94 године од рођења чувеног колумбијског писца Габријела Гарсије Маркеса, добитника Нобелове награде за књижевност, аутора низа бриљантних романа и кратких прича, сценаристе и новинара, познатог по надимку Габо широм јужне Америке.

Маркес је рођен 6. марта 1927. године у Аракатаки. Његов отац Габријел Елихио Гарсија је био апотекар, па је због посла заједно са супругом Луисом морао да се пресели у Баранкиљо. Као дечак Габо је одрастао код мајчиних родитеља и био је под снажним утицајем празноверја своје баке Доне Транкилине Игуаран Котес, која му је причала измишљене приче.

Основну школу је завршио у Аракатаки, где је стекао репутацију стидљивог дечака, који је писао смешне песме и цртао хумористичне стрипове. После дедине смрти, родитељи га шаљу на колеџ Сан Хосе, где је у школском магазину “Хувентуд” објавио своје прве песме.

Да би испунио очеву жељу, 1947. је уписао студије права

 на Колумбијском националном универзитету у Боготи, али је литература остала његова опсесија. Био је под утицајем Софокла, Франца Кафке, Вирџиније Вулф и Вилијама Фокнера. Напушта студије и почиње да ради као новинар у часопису “El Heraldo” као колумниста под именом Септимус. Касније прелази у редакцију листа “ Espectador”, где је биофилмски критичар. Ту објављује своје приповетке “Треће одрицање” и “Одмор у уторак” које je потом објединио под насловом “Сахрана велике маме”. Радио је као дописник и пуно је путовао.

Остаће упамћен по великим романима: “Пуковнику нема ко да пише” (1961), “Сто година самоће” (1967), “Хроника најављене смрти” (1981), “Љубав у доба колере” (1985), “О љубави и другим демонима” (1994), и др. Писао је стилом познатим као магични реализам, користећи магичне елементе и догађаје у уобичајеним реалним ситуацијама и истражује тему самоће.

Нобелову награду за књижевност добио је 1982. године.

Своју супругу  Мерцедес је упознао још у школи, када је он имао 12,  а она девет година. То је била велика и права љубав и оженио се са њом када му је била 31 година . Из тог брака имају два сина.

Са породицом је у Мексико  преселио 1962. године, да се бави новинарством и кинематографијом. Уз остало, био је дописник кубанске националне агенције „Пренса латина“ и, до краја живота, веома близак пријатељ председника Кубе Фидела Кастра.

Преминуо је у Мексико Ситију 17. априла 2014. у 87. години живота.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=Oik5XdOdxa8[/embedyt]

С. Р.