СПОМЕНАР… Коко Шанел-најпознатија француска модна креаторка 20. века

Габријел Бонур Шанел рођена је 19. августа 1883. у Сомиру, у француској покрајини Мен и Лоара. Уз њено име се везују речи елеганција, једноставност и стил. Њен отац Албер Шанел је био трговачки путник, а мајка Јужин Жан Девол је била праља. Када је Габријел имала 12 година, мајка се разболела и преминула, тако да је отишла у манастир Обезен, у којем су часне сестре водиле бригу о њој и њеним сестрама. Ту је мала Габријел учила вештину која ће јој обележити и променити живот касније, а то је било шивење и кројење. Барокни лукови старог манастира, геометријски облици на витражима, скромност и једноставност живота часних сестара, њихове одоре, црно и бело, неки су од мотива који ће имати утицаја на касније креације Коко Шанел. Са 18 година напушта манастир и одлази у мали градић Мулен, где проналази посао кројачице.

У то време, популарна места за излазак су били кабареи и кафеи, у којима су се у вечерњим сатима одржавали забавни програми у којима се играло и певало. Младу Габријел је привлачио такав свет, сјај сцене и костима, па је почела да наступа у једном кабареу. Ту је упознала добростојећег младића из кругова високог друштва, Етјена Балзана и тако започињу љубавну везу. Живели су у дворцу у близини Компјења, граду на североистоку Француске. Ту је Коко креирала шешире, на почетку за себе а касније за Балзанове пријатељице. Врло амбициозна, имала је жељу да буде независна и одлази у Париз где је отворила своју прву продавницу шешира у улици Камбон 21, коју су посећивали врло имућни Французи. Почиње да креира и одећу како за дневне комбинације, тако и за слободно време и спортске активности.

Направила је бум у женској моди. Са жена је скинула корсете, скратила им хаљине и фризуре, да би се осећале удобније, баш као мушкарци. Један од најпопуларнијих комада је била морнарска блуза са пругама, настала по угледу на мајице и униформе морнара. Као новитет се појавила и „мала црна хаљина“, која ће постати заштитни знак модне куће „Шанел“ и симбол париског шика и елеганције. Постиже велики успех и у иностранству, нарочито Америци. 1921. на тржишту се појавио још један њен производ: парфем Шанел бр. 5. Кажу да је назив добио по томе што је креаторка број 5 сматрала својим срећним бројем. 1931. одлази у Холивуд на позив продуцента Семјуела Голдвина да ради на изради филмских костима. Њене костиме су носиле славне глумице попут Грете Гарбо, Кетрин Хепберн, Марлен Дитрих…

Никада није престајала да вредно ради. Говорила је :“Мода с’ временом пролази, једино је стил оно што остаје!“ Коко Шанел је преминула 10. јануара 1971. у Паризу.

C.P.