СПОМЕНАР… Лиз Тејлор – најлепше љубичасте очи у историји светског филма

Ових дана навршило се 89 година од рођења енглеско-америчке глумице Елизабет – Лиз Тејлор, једне од најславнијих глумица у историји светског филма. Рођена 27. фебруара 1932. у Лондону, а глумачку каријеру је започела још као дете 40-их година прошлог века.

Њен отац Френсис Лен Тејлор је био трговац уметничким делима, а мајка Сара Сотерн пензионисана глумица, обоје америчког порекла из Арканзас Ситија. Године 1929. долазе у Лондон где су отворили уметничку галерију у улици Bond Street и добили сина Хауарда и кћер Елизабет. Као мала, Елизабет је похађала Монтесори школу у лондонском предграђу Хајгејту, да би 1939. због почетка II Светског рата, са мајком и братом напустила Енглеску  и отишла код Сариних родитеља у Пасадени.

Сара је желела да јој ћерка постане глумица и захваљујући очевим везама са утицајним личностима из света филма, Елизабет се 1941. године пријавила на аудиције, прво у Universal Pictures а потом у Metro-Goldwyn-Mayer. Њене прелепе очи љубичасте боје, оивичене густим и црним трепавицама су сви запазили и оба студија су јој понудили уговор, али је њена мајка одабрала Universal Pictures.

Прву мању улогу добила је 1942. у филму “Сваког минута се роди по један”, а исте године добија улогу у чувеном филму “Леси се враћа кући” у којем су тражили глумицу са енглеским акцентом. Следе филмови “Џејн Ер”, “Беле литице Довера” из 1944. и “Национална велвет”. Продуценти су захтевали да носи протезу, да промени боју косе и облик обрва и да промени име у Вирџинија, али Тејлорова и њени родитељи нису то прихватили. Једном приликом је Елизабет изјавила да се њено детињство завршило кад је постала филмска звезда и када је МГМ контролисао сваки аспект њеног живота. Имала је строг и прецизан распоред : пре подне је ишла у школу, затим  на снимања а увече је ишла на часове плеса и певања и учила текст за сутрашњи наступ.

Године 1951. Елизабет добија озбиљније улоге у филмовима “Место под сунцем” у којем јој је партнер био Монтгомери Клифт, “Див” из 1956. у којем је играла са Роком Хадсоном и Џејмсом Дином и “Мачка на усијаном лименом крову” из 1958. са Полом Њуменом. Тејлорова постаје најплаћенија глумица када је потписала уговор вредан милион долара за главну улогу у филму “Клеопатра”. Током снимања започела је романсу са својим будућим супругом Ричардом Бартоном који је играо лик Марка Антонија. Њихова романса је привукла велику пажњу новинара жуте штампе, јер су обоје тада били у браку. Другу награду Америчке филмске академије за најбољу главну глумицу освојила је 1966. за улогу Марте у филму “Ко се боји Вирџиније Вулф”. И овај пут је играла са Бартоном.

Била је филантроп и 1984. је дала свој допринос у борби против AIDS-а и заједно са доктором Мајклом Готлибом је основала Националну фондацију за истраживање сиде, након што је њен пријатељ Рок Хадсон објавио да умире од те болести.

Имала је буран љубавни живот, осам пута се удавала (два пута за Ричарда Бартона). Постала је и прва позната личност која је лансирала свој бренд парфема.

Елизабет – Лиз Тејлор је преминула у Лос Анђелесу 23. марта 2011. године.

С. Р.