Споменар – Љубица Оташевић, најлепша Звездина кошаркашица и дублерка Софији Лорен

Навршило се 88 година од рођења чувене кошаркашице и глумице Љубице Оташевић. Рођена је у Љутовници код Горњег Милановца 02. августа 1933. Њен отац, Божидар Оташевић је био пуковник авијације, који је заједно са својим саборцима бранио Београд из ваздуха 27. марта 1941. од нацистичке инвазије. Био је на страни Краљевине која је изгубила рат, па је Божидар отишао у заробљеништво у Оснабрик.

Након ослобођења, никада се није вратио у домовину. Иако није виђао своју кћерку Љубицу, често јој је слао најлепше хаљине. Након завршене основне школе у Горњем Милановцу, Љубица заједно са мајком и братом одлази код баке Зорке у Београд.

Креће у гимназију у Душановој улици, да би се 1948. пребацила у IV женску гимназију. Тада је почела да игра кошарку у подмлатку „Црвене Звезде“. Највећу прашину дизало је 5 незаборавних кошаркашица : Гордана Барага, Цмиљка Цица Калушевић, Бранка Ципруш, Бранка Прелевић и Љубица Оташевић. Љубица је носила број 12 на дресу и сви су је волели јер је била много лепа. Играла је бек, крило, центар и давала је највише кошева по утакмици и освајала државна првенства. Познато је да су кошаркаши и кошаркашице „Црвене Звезде“ за првих 10 сезона ( 1946-1955 ) заједно освојили осамнаест титула.

1957. као студент филозофског факултета, одлази у Италију да усаврши језик. Неколико месеци касније, током краћег боравка у Енглеској, њену лепоту је приметио продуцент Карл Форман и ангажовао ју је да дублира Софију Лорен у филму „ Кључ“ у којем је глумио и Вилијем Холден. Тада упознаје Керија Гранта, који је након бурне љубавне авантуре са Софијом Лорен, видео Љубицу која га је подсећала на Софију. У јануару 1959.

Љубица заједно са Керијем одлази у Холивуд где је потписала уговор са „ Universal Pictures“, ишла на часове глуме, али њена глумачка каријера није напредовала због акцента. Тада мења име у Љуба Бодин. 1960. глумила је у филму „Љубав и мода“, редитеља Љубомира Радичевића у улози заносне стјуардесе.

Интересантно  је да су Љубица и Кери једном приликом виђени заједно у Београду, што је изазвало велику пажњу јавности. Била је у браку и са богатим италијанским бароном Енрикеом ди Портановом, а након развода, са братом Додом је живела у раскошној вили у Марбељи. Преминула је у Хјустону, 12. априла 1998. у 64. години живота.

С. Р.