СПОМЕНАР… Мајкл Џексон, краљ поп музике

Навршило се 63 године од рођења Мајкла Џексона, најомиљенијег певача широм света, чији хитови су и данас веома популарни. Рођен је 29. августа 1958. у Индијани. Мајкл је био веома талентован за музику и са 5 година је наступао са четворицом браће у бенду „ The Jackson Brothers“. Његов отац Џозеф Волтер Џексон и мајка Кетрин Естер Џексон су имали десеторо деце. Мајкл био осмо дете по реду.

Однос са оцем је био веома трауматичан за младог певача, јер је отац имао велике амбиције за своју децу, терајући их да сатима вежбају и певају за наступе, а ако би погрешили кореографију, тукао их је каишем. Мајкл је био главни певач у групи, која касније мења назив у „The Jackson 5“. Крајем 60-их година, бенд стиче велику популарност. 1971. породица се сели у Калифорнију.

Осим што је певао и писао песме за бенд, Мајкл је започео и соло каријеру. 1978. добија улогу у филму „The Wiz и упознаје свог будућег продуцента Квинсија Џонса, који му је помогао да изда свој први соло албум „Off the Wall“. На овом албуму су радили Стиви Вондер и Пол Макартни и продат је у преко 20 милиона примерака широм света.

1982. издаје свој други албум „Thriller“, који му је донео седам Grammy награда и 8 америчких музичких награда. За песму Thriller је снимљен спот у трајању од 14 минута и њиме разбио границе у снимању истих. Песмом „We are the World“ је дао свој допринос да помогне деци у Африци.

Током осамдесетих година прошлог века, певачев физички изглед је почео да се драстично мења, на шта је утицала његова болест витилиго и анорексија. Следиле су операције за операцијом. 1987. излази албум „Bad“ који је такође био веома успешан. Проглашен је КРАЉЕМ ПОПА и добио је награду уметника деценије, коју му је доделио тадашњи председник Америке Џорџ Буш.

1991. издаје албум „Dangerous“ са хитовима Black and White“ и „Remember the Time“. Велика популарност му је донела и велике проблеме. Кружиле су контроверзне приче о њему у јавности, а 1993. је оптужен за сексуално злостављање тринаестогодишњег дечака. Покренута је истрага иако је Мајкл трвдио да је невин. Певачу се погоршало здравствено стање и постаје зависан о лековима за смирење. Упркос тим немилим догађајима, у марту 2009. Мајкл је одржао конференцију за штампу на којој је објавио да креће на повратничку турнеју, названу This is it“. Пробе је одржавао у Лос Анђелесу. Међутим, турнеја никада није одржана, јер је у међувремену преминуо 25. јуна исте године.