СПОМЕНАР… Милка Мика Боснић – хероина народноослободилачког рата

Навршава се 77 година од смрти  младе Дрварчанке Милке Боснић, која је погинула помажући својим саборцима у партизанском тенку 1944. године. Рођена је 1928. у селу Врточе код Дрвара. Отац Пера и мајка Јелица су поред Мике имали  још три ћерке и три сина.

Мика је пред рат завршила основну школу и уписала први разред грађанске школе. Иако је још била дете, прикључила се у рад дрварске омладине. Учествовала је у прикупљању хране и одеће за партизане, у чишћењу града, превијала је рањенике, у писању и лепљењу парола. Пред фашистички десант на Дрвар, постала је скојевка и била је курир у Команди свог места.

За време немачког напада на Дрвар, 25. маја 1944. године, Милка је учинила изузетан подвиг, пример херојства омладине Југославије у народноослободилачком рату. У Дрвару је формирана тенковска чета 1. пролетерског корпуса. Она је изводила вежбе у околини Дрвара, па су Дрварчани познавали наше тенкове и њихову посаду. У току борбе против непријатељских падобранаца један наш тенк се нашао у опасаности да га непријатељ уништи. У тенку су били комесар тенковске чете Драгослав Радосављевић-Соћа, возач Спасо Ђурашковић и нишанџија Јелача.

У једном тренутку, Немци су на тенк набацили ћебе тако да је возачу био заклоњен вид. Сви чланови посаде су били рањени и претила је опсаност да падну у руке фашистима. У том критичном тренутку поред тенка је пролазила група заробљених Дрварчана које су Немци спроводили. Међу њима је била и шеснаестогодишња Мика Боснић.

Увиђајући опсаност у којој се нашла посада тенка, Мика је искочила из колоне заробљених, притрчала тенку и збацила ћебе. Рањеном возачу поново се отворио видик, покренуо тенк и наставио борбу.

Разбеснели Немци којима је плен тако изненада измакао, окомили су се на храбру девојку и сасекли је бајонетима. Убили су још много Дрварчана, међу њима и Милкину мајку Јелицу, брата Здравка, а Милкиног другог брата Ђорђа су Немци убили неколико дана касније.

Од бројне породице, остале су само две Милкине сестре, Душанка и Добрила и шестогодишњи брат Владо. Душанка је била изведена на стрељање, али су је фашисти тешко ранили. Успела је да се извуче из гомиле лешева и са тавана оближње куће је посматрала како јој Немци убијају сестру Милку.

У Дрвару, поред Музеја „25. мај 1944.“ стоје и данас остаци партизанског тенка. То је споменик који подсећа на истиниту легенду о шеснаестогодишњој девојци чије је име ушло у историју. За народног хероја, Мика Боснић је проглашена 17. маја 1974. године.

С. Р.