Споменар – Милоје Мића Орловић, доајен југословенског новинарства

Навршило се 87 година од рођења чувеног српског телевизијског новинара, специфичне боје гласа и савршене дикције, шармера Миливоја Миће Орловића.

Рођен је у Ваљеву, 28. маја 1934. године.Породица Орловић води порекло из села Горњи Стрмац у општини Зубин Поток. Одрастао је у Приштини и Ваљеву, заједно са млађим братом Драганом који се касније такође бавио новинарством и једно време је био уредник дневног листа „Политика Експрес“.

Завршио је Ваљевску гимназију, а студије Светске књижевности на филолошком факултету у Београду. Играо је кошарку и био је члан студентске кошаркашке репрезентације Југославије коју је водио Ранко Жеравица. Од 1956. током студија, радио је као спортски новинар и репортер на радију.

На програму Радио Београда, први пут се огласио 15. октобра 1957. преносећи фудбалсу утакмицу ОФК Београд – Напредак Крушевац. У мају 1958. у оквиру размене новинара Београда и Загреба, учествовао је у реализацији првог ТВ приказа из загребачког студија.

Нешто касније, 23. августа исте године, ТВ Београд емитује свој први ТВ Дневник који је водио баш Мића Орловић. О том искуству је једном изјавио:

„ Био сам клинац, али клинац са већ богатим радијским искуством, па нисам имао трему. Сам себи сам објаснио да је камера стаклени прозор кроз који ћу да гледам, тражећи погледом моје камермане. Био је то добар потез, јер сам се тако опустио и имао утисак да се заиста обраћам својим гледаоцима. Пренос се завршио без иједне грешке.“

Стекао је велику популарност и поштовање гледалаца у целој Југославији.

Висок и маркантан, био је проглашен за најлепшег Југословена. Бавио се и глумом, играо је чак у 17 домаћих и страних филмова.

Поред телевизијског дневника, Мића је водио и бројне телевизијске информативне и забавне емисије као што је „Недељно поподне“, шоу програме, квизове ( учествовао је у реализацији два квиза „Гинис“ и „Историја српског народа“).

На Телевизији Београд био је уредник од 1967. и од тада је направио више од 200 репортажа, 300 интервјуа и 1300 емисија. Два пута се женио, а из првог брака има једну ћерку.

Мића Орловић је преминуо 13. фебруара 2013. године у Београду.

С. Р.