СПОМЕНАР… Нет Кинг Кол – звезда незаборавног гласа

Навршило се 102 године од рођења чувеног џез певача и пијанисте Нета Кинга Кола. Лепота Коловог гласа је са лакоћом освојила милионе обожавалаца, док му је умеће свирања клавира донело поштовање код многих пробирљивих музичких сладокусаца, којима лаке ноте нису биле довољне. Рођен је 17. марта 1919. године у Монтгомерију, главном граду државе Алабама.

Његов отац је био баптистички свештеник, док је мајка свирала оргуље у цркви, тако да је јасно од кога је Нет наследио музикалност и љубав према госпелу. Када је Нет имао четири године, његова породица се преселила у Чикаго. Поред основне школе похађао је и музичку школу у којој је с љубављу учио да свира клавир, класику, госпел и џез.

Свој први бенд је основао као тинејџер са братом Едијем, који је свирао контрабас средином тридесетих година прошлог века. Свирали су по чикашким клубовима. Крајем 30-их година, Нет се сели у Лонг Бич и оснива нови бенд “King Cole Trio” који су чинили Оскар Мур (гитариста) и Весли Принс (басиста) кога ће за време Другог светског рата заменити Џони Милер,а њега касније Чарли Херис.

Како су већину његовог репертоара чинили инструментали, Нет је између почео да пева а cappella, не би ли анимирао често уснулу публику. Посетиоцима се то допало и све чешће су тражили да чују његов глас. Златно доба Колове каријере почиње 1943. када његов трио потписује уговор у тек основаној издавачкој кући “Capitol”. Прва песма “Straighten up and fly right” је продата у пола милиона примерака, а затим је низао хитове попут “Mona Lisa”, “Unforgettable”, “Too young”, “Smile”,”When I fall in love”, “Nature boy” и др.

Нет Кинг Кол је био пасионирани пушач и из тог разлога је пре снимања песама често палио цигарету за цигаретом. Такав начин живота је резултирао његовом смрћу 1965. године од последице рака грла. Имао је само 45 година. Његове песме и данас живе и то је најбољи показатељ о величини његовог дара. Мушкарци су шармирали жене певајући им “ Unforgettable” пре пола века, а они који имају стила, то раде и данас.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=JFyuOEovTOE[/embedyt]

С. Р.