Споменар – Никола Тесла, највећи геније у историји човечанства

Обележава се 165 година од рођења чувеног визионара, проналазача и научника Николе Тесле.  Рођен је 10. јула 1856. у породичној кући у селу Смиљану.

У раном детињству показивао је склоности ка природним наукама. Његов отац, Милутин је био православни свештеник а мајка Георгина, иако недовољно образована, била је веома креативна жена. Предмети који су се налазили у њиховој кући су били дело њених руку.

Никола је своје менталне способности и машту развијао уз оца, са којим је врло често играо игре погађања туђих мисли, понављање дугих реченица и рачунања напамет. Школовање је започео у свом родном селу. Породица се преселила у Госпић где Никола завршава основну школу  и Нижу реалну гимназију. Његов омиљени предмет је била математика. Убрзо постаје ученик Више реалне гимназије у Карловцу.

Захваљујући очевој великој библиотеци, Никола је пуно читао. Посебно се занимао за електрицитет. Матурирао је 1873, а затим се враћа у Госпић. Након прележане колере, Никола успева да убеди оца да жели да студира техничке науке и 1875. одлази у Грац на Вишу политехничку школу.

Већ на првој години се истицао као најбољи студент у класи. Посебно су га заинтересовали експерименти професора Пешла и имао је прилику да изводи различите огледе у електротехничкој лабораторији. Дошао је на идеју да би отклањањем контактних четкица и употребом наизменичне електричне струје могао да се постигне рад машине без буке и варничења, али није могао да реши проблем наизменичне струје, што је окупирало његове мисли.

Након две године, напушта студије у Грацу и одлази у Марибор, где је радио код неког инжењера. 1880. Тесла одлази у Праг да настави школовање на Карловом универзитету. Схвативши да се породица много жртвује за њега, напушта овај град и одлази у Будимпешту где добија посао у телеграфској компанији. Ту долази до свог првог проналаска, телефонског појачивача звука. Конструисао је први мотор наизменичне струје, јер су до овог периода у употреби били само мотори које је покретала једносмерна струја.

Врло брзо добија позив да дође у Стразбур и реши проблем на новоизграђеној електрани, а одатле одлази у Америку, да ради за Томаса Едисона.

Тесла је желео да његови нови изуми брзо дођу на тржиште и донесу добробит човечанству. Основао је своју „Електричну компанију за производњу светла“. Заслужан је за изградњу електране на Нијагариним водопадима, која је почела са радом 1895. и применом Теслиних полифазних система, почело је слање електричне енергије на даљину у комерцијалне сврхе. Прва електрична енергија је испоручена Бафалу.

1900. је започео припреме око радио-станице на Лонг Ајленду и изградњом предајника слао би кроз земљу енергију, музику и друге информације, али због несугласица са финансијером, овај план је реализовао Гуљелмо Маркони.

И поред тога што је продао велики број патената, умро је сиромашан и у дуговима. Преминуо је 07. јануара 1943. у соби хотела Њујоркер.

С. Р.