СПОМЕНАР… Олга Оља Ивањицки

Навршава се 12 година од смрти познате српске сликарке Олге Оље Ивањицки.

Рођена је у Панчеву 10. маја 1931. године у руској болници. Њени родитељи, отац Василиј Васиљенко Ивањицки и мајка Вероника Михајловна Пјотровска су дошли у Србију као изгнаници из Русије, након Октобарске револуције.

Прво су живели у Крагујевцу, где је  Василиј радио у Војно-техничком заводу као стручњак за балистику.  Олгина мајка је умрла од туберкулозе 1936. па је Олга одрасла уз оца, који се пензионисао после Другог светског рата.

Још као мала, Оља је испољавала љубав према цртању и често је цртала своју породицу, бајке, новогодишње јелке и украсе. Волела је ствари које сијају и шљаште. Кренула је на часове цртања код Љубице Филиповић, која ју је усмерила на Ликовну академију, где је 1955. дипломирала у класи професора Сретена Стојановића. Након постдипломских студија. 1962. добила је посебно признање и стипендију Фордове фондације за наставак студија у САД-у.

Познато је да је 1957. заједно са групом сликара, Милићем од Мачве, Леонидом Шејком, Милованом Видаком, Миром Главуртићем и другим, основала групу „Медиала“, коју су представљали млади сликари, писци, филозофи, архитекте и композитори.

Сви чланови су се водили једном идејом-бескрајном љубави према уметности и веровањем у њене свеукупне моћи. Оља је 60-их година прошлог века прва почела са поп артом у Београду и имала је 99 самосталних изложби, како у земљи тако и иностранству.

Њене слике „Дан и ноћ“, „Дупли аутопортрет“, „Дама са хермелином“ и многе друге, налазе се у музејима и галеријама широм света: „Метрополитен“ у Њујорку, „Санта Барбара“ у Калифорнији, „ Музеј савремене уметности“ у Београду, „Градски музеј“ у Ровињу…

2003. је завршила неколико архитектонских пројеката као што су „Big Apple Twins-Ground and Sky Zero Memorial“ за нови трговински центар у Њујорку,  2004. направила је пројекат моста преко Дунава за Београд „Belgrade Time Gate“, а 2007. са модном кућом „Мона“ урадила је колекцију „Његош“, посвећена 150-огодишњици штампања“ Горског вијенца“.

Добитница је многих награда ( Октобарска, Седмојулска, Вукова награда и др.), а на међународном плану је проглашена за жену године. Амерички биографски центар је уврстио Ољу међу 2000 водећих интелектуалаца света, као и међу 500 жена света.

Одевала се несвакидашње и својим модним стилом је заокупљала пажњу људи где год би се појавила. Била је мултиталентована. Њено сликарство броји око 30.000 дела- слика, цртежа, графика, вајарских дела и архитектонских пројеката.

Удружење ликовних уметника Србије (УЛУС), чије је члан била, јој је доделио простор за рад, стан-атеље на Косанчићевом венцу 19, који је гледао на реку.  То јој је давало додатну инспирацију за стваралаштво,а када би се ушло у овај стан, све је мирисало на боју и терпентин.

Олга Оља Ивањицки је преминула 24. јуна 2009. године у Београду.

С. Р.

Поделите ову вест на друштвеним мрежама: