СПОМЕНАР… Рој Келтон Орбисон, музичар раскошног гласа и препознатљивог стајлинга

Навршило се 85 година од рођења Роја Орбисона, чувеног америчког певача, композитора и гитаристе. Рођен је 23. априла 1936. године у Вернону (Тексас), као средње дете Орбија Лија Орбисона, радника на нафтној бушотини и Надин Веста Шулц, медицинске сестре.

Породица се сели у Форт Ворт 1942. због бољих услова за живот. Млади Рој је похађао Денверску основну школу, али због дечије парализе, враћа се у Вернон. Сва Орбијева деца су имала слаб вид, па је Рој  користио дебела сочива у раном детињству. Свестан свог изгледа, почео је да фарба косу, био је ћутљив, скроман, учтив и веома одговоран.

Одувек је волео да пева и за његов шести рођендан отац му је поклонио гитару. Инспирацију је налазио у кантри музици, а његов узор је био Лефти Фрицел. Са само 13 година основао је свој први састав “ The Wink Westerners” и почео да компонује песме.

Након средње школе уписао је факултет у Дентону где је студирао историју и енглески језик. У једном од њихових наступа на локалној телевизији, гост им је био Џони Кеш који је приметио Орбисонов таленат и препоручио га је свом продуценту Сему Филипсу из дискографске куће “ Sun Records”. Филипс је одлучио променити назив састава у The Teen Kings и Рој Орбисон је одлучио да напусти факултет како би се посветио искључиво музици.

1956. Орбисон је први већи успех имао са сингл плочом Ooby Dooby и композицијом Claudette (названа по његовој првој жени) и из тог доба датира његов заштитни знак – сунчане наочаре. Врло брзо настају прве рок баладе попут Raindrops, Uptown, Only the Lonely, Runnin’ Scared, Crying, Oh, Pretty Woman,која је постала највећи хит Роја Орбисона и You got it. Орбисон је утицао на рокере као што су The Beatles, са којима је наступао на летњој турнеји 1963. по Великој Британији и Rolling Stones. Песма Oh, Pretty Woman доживела је поновни успех 1990. године када је постала звучна кулиса филма “ Згодна жена” са Џулијом Робертс.

За заслуге на пољу музике, добитник је бројних награда, од Grammy до уврштења у Rock кућу славних 1989.

Након серије срчаних удара, умро је у болници 6. децембра 1988. у Хендерсонвилу.

С. Р.