СПОМЕНАР…Сабиха Гокчен, прва жена пилот- ловац на свету

Сабиха Гокчен је била једина жена међу двадесет најбољих пилота у историји авијације. Рођена је 22. марта 1913. године у Бурси, од оца Мустафе Изет Бега и мајке Хајрије Ханим, који су били бошњачког порекла, тачније из села Лозна код Бијелог Поља. Њено право презиме је било Ћоровић. Рано остаје без родитеља. Током посете Бурси 1925. године, Мустафа Кемал Ататурк је одлучио да усвоји Сабиху и одведе у председничку резиденцију да живи са његовом осталом усвојеном децом.

После увођења закона о презименима, Ататурк је Сабихи дао презиме Гокчен,што на турском значи „она која се веже за небо“.  Сматрао је авијацију веома важном и за ту сврху је надгледао оснивање Турске Аеронаутичке Асоцијације. Сабиху је повео са собом на отварање летачке школе (Турска птица) 05. маја 1935, и када ју је питао да ли би хтела да постане пилот, са одушевљењем је климнула главом. Тадашњи директор Фуат Булца ју је уписао као прву жену у школи летења. Требало је да постане једриличар, али је положила за пилотску дозволу.

На Ататуркову заповест, добила је посебну униформу и присуствовала је посебном образовном програму 11 месеци у авијацијској школи у Ешкишехиру, школске 1936-1937. године. Након што је добила диплому, тренирала је да постане борбени пилот. Стекла је вештине летећи у  бомбардерима и борбеним авионима.

Овом професијом се бавила 28 година. У својој каријери у Турским ваздухопловним снагама летела је у 22 различите врсте авиона, више од 8000 сати, од којих су 32 сата биле активне борбе и мисије бомбардовања. 1938. остварила је петодневни лет око земаља Балкана. Интересантно је да је преминула на дан када је рођена, 22.марта 2001. године, па је Google  тај дан обележио као „Дан авијације“. Трећи по величини аеродром у Истанбулу носи њено име „Међународни аеродром Сабиха Гокчен“.

C. P.