СПОМЕНАР… Стив Меквин, глумац изузетног темперамента и акције

Теренс Стивен Меквин је био амерички глумац, једна од највећих и најпознатијих акционих звезда двадесетог века. Рођен је 24. марта 1930. године у Бич Гроуву, Индијани. Имао је тешко детињство. Развод родитеља, мајка алкохоличарка и проститутка, која није могла да се брине о малом детету, оставља Стива код њених родитеља. Када је напунио осам година, прелази код мајке и њеног новог супруга у Индијанополису и тада је добио дислекцију и делимично оштећење слуха услед инфекције уха. Долази у сукоб са очухом који га је тукао па је Стив напустио кућу и живео на улици.Мајка није могла да контролише понашање свог сина. Са 14 година придружио се циркусу на кратко време, али се враћа мајци која је тада живела у Лос Анђелесу, где наставља живот као члан банде, бавећи се ситним криминалом. Након што је ухваћен у крађи, с обзиром да је био још увек малолетан, очух га је поново претукао и премештају га у установу за проблематичну децу.

 

То се показало као одличан потез за Меквина, јер почиње да сазрева и да мења своје понашање. Напушта ову установу и креће да тражи посао. Најпре је радио на броду, па као продавац на карневалу, да би 1952. уписао глуму на „Stanford Meinsiner`s Plazhouse“. Добија мање улоге у представама где су установили да Меквин има велики глумачки таленат. Крајем 1955. добија свој деби на Бродвеју, у представи  „A hatful of Rain“, у којој је тумачио лик Бена Газара. Са 25 година напушта Њујорк и одлази у Холивуд , где успева да добије улогу у телевизијској презентацији „The Defenders“. Захваљујући менаџеру Хилију Еликсу, Стив добија боље улоге и статус филмске звезде. Након ангажовања у филму „Паклени торањ“ 1974. постаје најплаћенија филмска звезда на свету. Незгодног темперамента, често се свађао са режисерима, продуцентима, а анимозитет је имао посебно према глумцу Полу Њумену, па је одбио понуду да глуми са њим у филму „Буч Касиди и Санденс Кид“.

Његови најпознатији филмови су : „Никад не воли странца“ ( 1958 ), „Седморица величанствених“ ( 1960 ), „Синсинати кид“ ( 1965 ), „Афера Томаса Крауна“ ( 1968 ), „Лептир“ ( 1973 ), „Ловац“ ( 1980 ) и други.

Као и Џејмс Дин, волео је аутомобиле, моторе, брзу вожњу и изазове. Један је од ретких који је одбијао да користи каскадере у опасним сценама.  Кевин Костнер је именовао Стивена Меквина за свог омиљеног глумца и великог узора.

Меквин је дуго водио борбу са раком плућа, и ипак је са овом болешћу наставио снимати филмове до смрти 07. новембра 1980. године.

С. Р.