Споменар – Тимоти Џон Бајфорд, аутор најлепших српских ТВ серија за децу

На данашњи дан  1941. године рођен је британски режисер, сценариста и глумац Тимоти Џон Бајфорд, који је већи део свог радног века провео у Србији. Направио је најбоље српске дечије ТВ серије, попут „Невена“, „Полетарца“, „Бабиног унучета“ и „Трагом птице Додо“.

Као дечак, живео је са оцем Фредериком, мајком Елинор, сестрама Ен и Саром и братом Сајмоном на фарми Сендл. Од мајке је научио дисциплину, јер је била веома организована. Започео је своју ТВ каријеру режирајући филмове за Би-Би-Си ( Blue Peter Programm). Међутим тамо није могао слободно да ствара јер су уредници одлучивали о томе шта ће се емитовати, са циљем што већег рејтинга.

Оставивши за собом купљену кућу и вереницу, 1971. Бајфорд се сели у Београд где се оженио. Наставио је да режира дечији програм током седамдесетих и осамдесетих година прошлог века.

Најпознатији је по серијама „Невен“ ( Marigold), „Бабино унуче“ ( Granny’s Boy), „Полетарац“ ( Fledgling) рађене за Телевизију Београд, а “Недељни забавник“, „Нотна сваштара“ и „Трагом птице Додо“ за Телевизију Сарајево. За ове емисије је добио награду на Међународном фестивалу у Минхену. Тада је његова бивша уредница из Енглеске, узела све касете са Полетарцем и понела у Би-Би-Си да покаже како би требало да се ради серија за децу. Полетарац је рађен у 13 епизода а снимао се 15 месеци. Серија није била скупа, док је Невен би скупљи, костимиран са сценографијом из 19. века и сниман у Новом Саду.

Држао је часове енглеског језика и залагао се за реформу образовног система. Деца која су долазила код њега на час су уживала и одлично су учила енглески. Његово име се повезује са Бањичком шумом, јер је шетао дуго том шумом и као љубитељ и познавалац птица,пронашао и направио списак од 76 врста птица. Иницијативу за промену назива Бањичке у Бајфордову шуму, поднела је његова трећа жена Зорица Бајфорд. Преименовање је одобрено 04. маја 2015. Добитник је Повеље Змајевих дечијих игара 2011. Преминуо је 05. маја 2014. у Београду,у 72. години живота.

С. Р.