СПОМЕНАР…Тор Хејердал, чувени норвешки истраживач и вођа експедиције „Кон-Тики“

Обележава се 107 година од рођења научника, истраживача, географа, ботаничара, зоолога и писца Тора Хејердала. Рођен је 06. октобра 1914. у Ларвику, у Норвешкој. Љубав према природи и природним наукама пренела му је мајка, која је помно проучавала теорију еволуције Чарлса Дарвина. Као дечак скупљао je примерке гмизаваца и направио свој мали кућни музеј. Студирао је зоологију и географију на Универзитету у Ослу.

Норвежани важе за најбоље морепловце, захваљујући својим потомцима Викинзима, који су били значајни истраживачи и освајачи између VIII и XI века. Били су познати по својим уским бродовима на весла, са једним четвртастим једром и високо извијеним кљуном у облику змијске главе. Данашњи норвешки Викинзи не предузимају више експедиције у циљу пљачке и поробљавања, већ за добро науке и човечанства.

Тако је Тор позвао своје пријатеље научнике да крену на дрвеном сплаву преко Тихог океана, да би доказао да су острва Јужног мора насељена из Перуа. У пролеће 1947. у Ослу су почеле да се појављују у штампи вести о чудној експедицији петорице Норвежанина и једног Швеђанина.

Чланови експедиције су били : Тор Хејердал, Кнут Хаугланд, Торстејн Раби, Херман Вацингер, Ерик Хејелберг и Бенгт Даниелсон. Кренули су на примитивном сплаву од балзовог дрвета са обале Перуа до Полинезијских острва, од којих је најближе било удаљено 8.000 km. Експедиција је добила назив Кон-Тики, по легендарном богу сунца старих Перуанаца. Пут је трајао сто један дан, носили су их ка западу вечити пасатски ветрови и морске струје, доживели су разне опасности и чудне сусрете са непознатим становницима морских дубина.

Експедиција се срећно завршила, упркос бродолому  и Тор је доказао своју теорију да су становници Јужне Америке насељавали Полинезијска острва. О њиховим догодовштинама можемо читати у његовој књизи „Кон-Тики, сплавом преко Пацифика“, која је издата 1948. и доживела велики успех како у Скандинавији, тако у целом свету.  Данас сплав „Кон-Тики“ лежи на обали фјорда у Ослу, одмах поред брода „Фрам“, којим је Руал Амундзен 1910. кренуо на Јужни пол. Тор Хејердал је преминуо 18. априла 2002. у Кола Мичери, у Италији.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=fAGNLIpi4BQ[/embedyt]

С. Р.