СПОМЕНАР… Василија Радојчић, легендарна певачица српске изворне и народне музике

Василија Радојчић, позната српска певачица рођена је 21. априла 1936. године у Крагујевцу. За време њеног школовања, почела је певати у родном месту у омладинском позоришту. Доласком у Београд уписала је студије француског језика, али је наставила да пева и то у КУД „Жикица Јовановић Шпанац“. Тада је упознала чувеног виолинисту Властимира Павловића Царевца, који ју је одмах ангажовао за наступе. 1958. почела је да снима за Радио Београд и да учествије у радио емисијама.

Године 1961. снимила је своју прву сингл плочу за ПГП РТБ, са песмама „Полетела Сојка птица“ и „Зелен бор“. Чврсто је одлучила да постане певачица, а не професор француског језика. Василија се специјализовала за врањанске песме и песме Јужне Србије и била је ненадмашна у томе. Учествовала је на многим концертима и фестивалима. 1979. певала је на БЕМУС-у као вокални солиста. Од 1980. имала је звање истакнутог уметника и добитница је многих награда, као што су „Естрадне награде Србије“ ( 1978) и „Естрадне награде Југославије“ (1983).

Њене најпознатије песме су „ Димитријо, сине Митре“, „На Ускрс сам се родила“, „Ајде Јано, коло да играмо“, „Запевала Сојка птица“, „Весели се кућни домаћине“, „Џумбус, џумбус, машала“, „Еј, луди Стојане“ и многе друге.

Квалитетне њене интерпретације и глас обојен емоцијама, привукли су велики број поштовалаца њеног певања. Преминула је 25. септембра 2011. у Београду у 75. години живота.

С. Р.