СПОМЕНАР… Велимир Бата Живојиновић – шармер и незаборавна звезда југословенског глумишта

Навршило се 88 година од рођења нашег великог позоришног, телевизијског и филмског глумца Велимира Бате Живојиновића. Рођен је у Кораћици под Космајем, 05. јуна 1933. као треће, најмлађе дете у скромној чиновничкој породици. Отац Драгољуб је радио као судски извршитељ у Општинском суду у Младеновцу, а мајка Тиосава је била домаћица, касније запослена у ковници новца у Београду. Велимир је имао две старије сестре, Надежду и Станку, а Станка му је дала надимак „Бата“, по коме ће бити познатији него по правом имену. Своје детињство је провео у родном селу где је завршио основну школу.

Свој таленат за глуму је открио са 15 година, захваљујући редитељки Соји Јовановић која га је звала да се придружи Академском позоришту у Београду, док је радио као сценски радник и статиста. Средњу глумачку школу је завршио у Нишу и Новом Саду, а након тога је из трећег покушаја уписао Позоришну академију. У Београдском драмском позоришту играо је више година и имао је по 300 ангажмана годишње и глумио у окружењу изузетне генерације глумаца, као што су Љуба Тадић, Раде и Оливера Марковић, Михајло Викторовић и Ђуза Стојиљковић. Иако је више волео позориште од филма, његов филмски деби из 1955. „Песма са Кумбаре“ редитеља Радоша Новаковића ће му донети плодну каријеру.

Следе улоге у филмовима Вељка Булајића: „Влак без возног реда“ (1959) и „Рат“ (1960). Глумио је и хероје и зликовце и лако је прелазио из улоге главног у улогу споредног лика, у филмовима попут : „Козара“ (1962) који је награђен у Пули, „Три“ (1965), „Операција Београд“ (1968), „Битка на Неретви“ (1969), а најпознатији његов филм са тематиком Другог светског рата јесте „Валтер брани Сарајево“ из 1972, који му је донео светску популарност, нарочито у Кини.

Глумио је у више од 400 филмских и телевизијских улога, од којих издвајамо: улогу Милутина Ракочевића у филму „Мој тата на одређено време“, мајора Ђурића у „Шећерној водици“, Трокрилног у „Раљама живота“, оца Макарија у филму „Чудо невиђено“, Боки у „Ћао инспекторе“, Сотир Миливојевић у филму „Тесна кожа 3“, у ТВ серијама „Бољи живот“ ( као Александар Костић Мацола), „Срећни људи“ ( као Аранђел Голубовић) и многим другим остварењима.

Преминуо је 22. маја 2016. у Београду.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=FXl3lfoPW-Q[/embedyt]

С. Р.