СПОМЕНАР… „Весело вече“, највеселија радио емисија у Југославији

Радио емисија „Весело вече“ први пут је емитована 06. марта 1949. године, захваљујући групи младих музичара, спикера, новинара, сниматеља и талентованих чланова драмских ансамбала.  Након Другог светског рата, у тадашња  преозбиљна времена када су из Кремља стизале информбировске дезинформације, народу је требао хумор и забава. Мирослав Мика Митровић и Драгутин Гута Добричанин су изрекли идеју за нову емисију, за коју су  добили  дозволу од директора радија  Првослава Васиљевића, уз надзор и савете Вељка Влаховића.

Тада је на 63 становника долазио по један радио. Недељом око 20h улице су биле празне и сви су са нестрпљењем чекали радио емисију. Једино тада су глумци могли да на хумористичан и сатиричан начин реагују на актуелне политичке догађаје и да кажу оно што се није смело јавно рећи.

Прву екипу глумаца су чинили: Мија Алексић, Дејан Дубајић, Миодраг Петровић Чкаља, Драгутин Добричанин, Мића Татић, Јожа Рутић, Перица Славенски, Мира Ступица, Бранка Веселиновић,Славка Јеринић, Жарко Митровић, Драган Лаковић, Жика Миленковић, Душан Ђорђевић и др. То су били живи програми у студију, који су се емитовали из разних градова. Интересантна чињеница је та, што је овакве програме и Тито волео. Текстове су припремали Новак Новак, Станислав Винавер,Бане Ђуричић, Радивоје Лола Ђукић  и други. Наша чувена новосадска глумица Бранка Веселиновић је говорила да је емисија „Весело вече“ била институција.

На програму Радио Београда, „Весело вече“ престало је да се емитује 2001. године.

С. Р.