СПОМЕНАР… „Весело вече“, највеселија радио емисија у Југославији

Радио емисија „Весело вече“ први пут је емитована 06. марта 1949. године, захваљујући групи младих музичара, спикера, новинара, сниматеља и талентованих чланова драмских ансамбала.  Након Другог светског рата, у тадашња  преозбиљна времена када су из Кремља стизале информбировске дезинформације, народу је требао хумор и забава. Мирослав Мика Митровић и Драгутин Гута Добричанин су изрекли идеју за нову емисију, за коју су  добили  дозволу од директора радија  Првослава Васиљевића, уз надзор и савете Вељка Влаховића.

Тада је на 63 становника долазио по један радио. Недељом око 20h улице су биле празне и сви су са нестрпљењем чекали радио емисију. Једино тада су глумци могли да на хумористичан и сатиричан начин реагују на актуелне политичке догађаје и да кажу оно што се није смело јавно рећи.

Прву екипу глумаца су чинили: Мија Алексић, Дејан Дубајић, Миодраг Петровић Чкаља, Драгутин Добричанин, Мића Татић, Јожа Рутић, Перица Славенски, Мира Ступица, Бранка Веселиновић,Славка Јеринић, Жарко Митровић, Драган Лаковић, Жика Миленковић, Душан Ђорђевић и др. То су били живи програми у студију, који су се емитовали из разних градова. Интересантна чињеница је та, што је овакве програме и Тито волео. Текстове су припремали Новак Новак, Станислав Винавер,Бане Ђуричић, Радивоје Лола Ђукић  и други. Наша чувена новосадска глумица Бранка Веселиновић је говорила да је емисија „Весело вече“ била институција.

На програму Радио Београда, „Весело вече“ престало је да се емитује 2001. године.

С. Р.

Поделите ову вест на друштвеним мрежама: