Студенти са новосадског ФТН најбољи роботичари у Европи

Тим студената “Mi robotics” са Факултета техничких наука у Новом Саду донео је злато Србији освојивши јуче, у касним вечерњим сатима, прво место на овогодишњем такмичењу ЕУРОБОТ 2022 у Француској, и тиме Србију учинио најбољом у овој области међу екипама из целог света.

Европско првенство у роботици одржано је у Француској од 25. до 28. маја, а тема Еуробота 2022 била је „Доба робота”.

Суботичанин Алекса Стевановић, студент друге године Факултета техничких наука у Новом Саду, на смеру Мехатроника, један је од чланова шампионског тима на овом такмичењу, а победничку екипу, поред Алексе, чине Александар Кичић, Славен Петковић, Срђан Апостоловић, Андрија Миросављев, Александар Лалић, Милош Џудовић, Теодор Марић, Стефанос Лалић, Саша Укадиновић и Стефан Мирковић.

Алекса Стевановић је за портал Војводина уживо изјавио – “Срећни смо због победе, али нисмо изненађени. Изненађени су сви остали, како учесници – тако и судије. Наиме, пред зору финалног дана променили смо тактику. Нисмо је тестирали, па тако и нису противници могли да је виде и припреме одбрану. Програмирали смо једног робота да саботира њихова два на столу, док је један наш прикупљао поене” објашњава Алекса и додаје да је у хали у финалу владала узаврела атмисфера.

„Сви су навијали за наш тим. Орило се „Србија, Србија”. Поносни смо и достојно смо пронели име наше земље. Овај успех је плод истрајног рада професора и студената факултета” напомиње Алекса.

На такмичењу је учествовало је 17 екипа а Србију су представљале три екипе из Новог Сада са ФТН-а. Ово је, иначе, 22. пут да студенти ФТН-а представљају Србију на ЕУРОБОТ-у, и сваке године имали су запажен успех, заузимајући више пута друго, треће и четврто место.

2019. године, тим из Србије, са новосадског Факултета техничких наука, такође је освојио злато.

Ово такмичење први пут је организовано 1994. године у Француској, а пре 20 година добило је међународни статус и представља једно од највећих светских студентских надметања у области роботике.

Погледајте цело финале, и како је тим ФТН освојио злато:

 

 

извор: Курир