Стварање уметности на темељима традиције и обичаја

У пуној позоришној сали Културног центра „Лукијан Мушицки“ Темерин 26. јуна по први пут одиграна је плесна представа „Живка“ Културно-уметничког друштва „Вук Караџић“ из Старог Ђурђева.

Публика је са одушевљењем гледала како се преплиће уметност плеса и глуме базиране на традицији и обичајима једног народа, а све то, као прави професионалци, успели су да дочарају и представе плесачи овог уметничког друштва.

„Живка“ је представа која показује колики је утицај патријархалног друштва у то време био на судбину жене, а потпредседница овог културно-уметничког друштва Радмила Црногорац каже да је ово нешто потпуно ново што је радило КУД „Вук Караџић“ и да је замисао проистекла од њиховог кореографа и аутора Дарка Стантића.

  • Дуго је ова представа била идеја и замисао нашег аутора и кореографа Дарка Стантића, дуго је он то планирао, био је то његов сан. Уз помоћ тима нашег КУДА-а, своју идеју је успео да претвори у стварност. Није било лако ово реалзивати, велики је труд, рад, много је људи укључено у овај пројекат. Међутим, ништа то не би било могуће да нас није препознала Европска престоница културе, који су финансирали овај пројекат. Ова представа је за наш ансамбл нешто ново, један искорак и чланови су уживали напорно радећи и учећи нешто ново. Са много емоција су у ово све ушли, сваки детаљ и корак су добро увежбали – са поносом прича Радмила Црногорац.

Оно што је посебно додирнуло јесте рекација публике, која је била веома емотивна, па су се код неких могле примертити и сузе.

  • Утисци су иначе фантастични, честитке нам стижу са свих страна, и кореографу и сарадницима на пројекту, плесачима, а посебно шта ме је додирнуло јесте емоција коју сам видела код публике, било је чак и суза. Био нам је и директор Националног ансамбла „Коло“ Владимир Декић и позвао нас је на шести Етно самит „Традиција Нова“ у новембру. Ми смо то, наравно, прихватили са одушевљењем.

Међу публиком био је и председник Општине Темерин Младен Зец са супругом, као и чланица Већа задужена за ресор културе Нина Срдић. Председник се том приликом осврнуо на своје млађе дане, када је и сам био део једног таквог удружења.

  • КУД „Вук Караџић“ је један од бољих културно-уметничких друштава у нашој општини, које негује културу, традицију нашег народа. Као млађи био сам део једног таквог друштва, КУД „Младен Стојановић“ из Бачког Јарка, и баш ме вежу лепе успомене. Волео бих да се и моја деца једног дана баве фолклором. У таквим удружењима деца науче да играју, да буду дисциплинована, да поштују друге, али, што је најважније, стекну тимски дух и наступају сви као један. Трудим се да, колико ми то дозволе моје пословне и приватне обавезе, дођем и видим њихове наступе и да им пружим подршку. Драго ми је да се једна оваква представа приказује код нас и, као што видите, сала је пуна, због чега ми је изузетно драго – кроз осмех каже Зец.

КУД „Вук Караџић“ је једини носилац златне плакете на Покрајинској смотри фолклора у општини Темерин, што су својим радом, трудом, залагањем и заслужили. И сада раде пуном паром, јер их у наредном периоду, како каже Радмила, очекује турнеја што у нашој земљи, што у инострансту, па ће ове године ићи у Грчку и  Македонију.

  • Увек смо оправдали очекивања и публике, али и жирија, када је догађај био такмичарског карактера. Чека нас сада други део „Вуковог лета“ 3. јула, затим нас чекају припеме од септембра за наш фестивал „Сачувајмо од заборава“, у децембру Дечији фестивал фолклора, а у јануару наредне године очекују нас „Светосавски дани“. Морам да похвалим своје сараднике, посебно уметничке руководиоце Дарка Стантића и Анђелка Ђукића, који вредно и предано раде са нашим члановима – закључује за „Наше новине“ Радмила Црногорац.

 

Т. К.