Сусрет мађарских глумаца аматера Војводине

Покрајинска смотра трајала је од 21. до 30. априла – Учествују глумачке секције из различитих делова Војводине – Публика ће на фестивалу моћи да погледа десет такмичарских представа

У Темерину је 21. априла почела 26. Покрајинска смотра мађарских глумаца – аматера у Војводини и трајала је до 30. априла. Окупиле су се глумачке секције из различитих делова Војводине: Суботице, Новог Сада, Купусине, Кикинде, Тобе, Бачке Тополе.

Смотра је отворена у галерији Културног центра „Лукијан Мушицки“ Темерин изложбом фотографија и плаката представа са претходних смотри, али и историјских података и фотографија из различитих периода историје позоришта и сусрета мађарских глумаца аматера.

На манифестацији, која је такмичарског карактера, играло се 10 поредстава.

Прву представу увек игра домаћин, па је тако пред препуном позоришном салом Културног центра „Лукијан Мушицки“ глумачка секција Културно-уметничког друштва „Сирмај Карољ“ Темерин одиграла позоришни комад из драме „На дну“ Максима Горког.

Председник МКУД „Сирмај Карољ“ Флоријан Варга каже да им је част што су домаћини 26. Покрајинске смотре.

Главни циљ је био да се окупимо и мислим да смо то и успели, јер удружење је радило, а и остале секције су вредно радиле. Са друге стране успели смо и публику да анимирамо, видело се да су људи једва чекали да се овако нешто догоди и код нас. Важно је да се чује лепа реч, да се види глума, погледају представе. Позориште је живот уствари, оно представља рефлексије на живот. Иначе, за Темерин је карактеристична традиција аматерског глумишта и мислим да то треба да негујемо.

Такмичарски део смотре таје до 28. априла, 29. ће бити одржане радионице, док ће задњег дана фестивала, 30. априла, када се буду проглашавали победници, бити одиграна монодрама Народног позоришта из Суботице.

Организатори смотре су Културно-уметничког друштво „Сирмај Карољ“,  Културни савез војвођанских Мађара и Завод за клутуру војвођанских Мађара.


ГЛУМАЧКА СЕКЦИЈА КУД-а СИРМАЈ КАРОЉ

ПРЕМА речима Флоријана Варге, за све веће интересовање младих, али и старијих људи за глумачку секцију КУД-а „Сирмај Карољ“ заслужан је професор Ласло Шандор.

Глумачку секцију је покренуо професор, редитељ и глумац Ласло Шандор, који ради са младом екипом, а последње три године ради и са старијима. Он води глумачку секцију и већ можемо видети да су се и неки нови људи прикључили, јер им се свиђа како господин Шандор припрема представе са својом екипом и како из људи, који желе тиме да се баве, извлачи оно најбоље.


Ову манифестацију су финансијски подржали Општина Темерин, Министарство културе и информисања, Покрајински секретаријат за културу и информисање, Покрајиснки секретаријат за образовање и националне мањине, али и мађарска држава преко Фондације Бетлен Габор.

Мађарски национални савет је сусрет прогласио манифестацијом од националног значаја.


ПРВИ ПУТ У ТЕМЕРИНУ

ФЕСТИВАЛ постоји од 1996. и одржава се сваке године на другом месту.

На прошлогодишњој Покрајинској смотри, одржаној у Сајну, у општини Кикинда, крајем октобра месеца, награду „Патаки Ласло“ за најбољу представу сусрета у традиционалним оквирима освојила је глумачка секција МКУД „Сирмај Карољ“ за извођење позоришног комада из дела „Кокошије мердевине“ Золтана Рокуша. Тиме је Темерин по први пут, од када се одржаају сусрети, постао домаћин ове манифестације.


Т. К.