Темерин кроз фотографије

Поводом прославе Илиндана, једног од највећих догађаја темеринских Мађара, у галерији Културног центра „Лукијан Мушицки“ 14. јула отворена је изложба фотографија аутора Золтана Варге.

По први пут аутор је имао прилику да на овакав начин прикаже темеринској публици своје фотографије, на којима су посетиоци имали прилике да виде како се прослављао Илиндан кроз године.

Варга каже да је љубав према фотографији била изражена још од детињства, а тиме је озбиљније почео да се бави након завршетка курса фотографије.

  • Фотографисање сам највише учио од великана из тог посла. Од њих сам учио како на најбољи могући начин да прикажем фотографију, како да буде чиста, да буде квалитетна и како да ухватим најбољи тренутак. Када су се мобилни телефони појавили, нисам имао фотоапарат, али сам врло брзо схватио да паметни телефони нису толико паметни да могу све да реше. Трудим се да моје фотографије осим што преносе лепоту тренутка или неког догађаја, имају и ту намену да информишу људе који више не живе овде у Темерину, а прате догађаје и дешавања у нашем месту, да виде шта се све то променило у нашој средини и како сада изгледа – објашњава Варга.

Као заљубљеник у фотографију Варга свугде носи свој објектив са собом, а оно што људе јако интересује јесте како се увек нађе на правом месту у право време.

  • Људи ме то често питају, како се увек нађем на правим месту да све забележим, чак и оне ненајављене догађаје. Морам да откријем заправо да када идем до продавнице по хлеб, некада ме пут одведе на потпуно другу страну, правац, и тако се десе те неке фотографије где ухватим прави тренутак.

Како каже често му људи пишу и дају своје сугестије, понеки и примедбе и врло радо их прочита.

  • Никада се не увредим када ми неко пошаље неку примедбу или сугестију и са великим интересовањем гледам фотографије дргуих аутора, јер верујем да тако могу још много тога да научим и радим на себи – наводи Варга.

Ове године по први пут добио је признање „За Темерин“, на шта је веома поносан, јер је најлепше бити препознат и признат у свом месту.

  • Последњих десетак година бавим се активно фотографијом и на неки начин информисањем о догађајима у Темерину. На својој Фејсбук страници објављујем све догађаје који су важни за Темерин, а имам око 4.000 пратилаца који прате моје објаве. Драго ми је да је локална самоуправа препознала мој рад, а морам да истакнем да јако лепу сарадњу имам са Туристичком организацијом наше општине – истиче Варга.

На отварању изложбе Варга се захвалио Културом центру „Лукијан Мушицки“ Темерин што су му омогућили да по први пут у овом галеријском простору направи своју изложбу фотографија и то на дан Илиндана.

Изложба је трајала од 14. до 25. јула, а посетиоци су имали прилике да погледају више од 50 Золтанових фотографија.

БИОГРАФИЈА АУТОРА

ЗОЛТАН Варга рођен је 2. јуна 1954. године у Темерину. Основну и средњу стручну школу је завршио у свом родном месту.

Још у основној школи почео је да се бави фотографисањем и писањем репортажа. Након завршеног курса фотографије, његове фоторепортаже објављиване су у дечијим новинама “Јо пајташ” чиме је стекао право на учешће у Кампу младих дописника ових дечијих новина. У средњој школи наставља дописништво, али у новинама “Кепеш ифјушаг” где је извештавао о животу младих из Темерина.

Почиње да се интересује и за графику, фотографику, и за дизајн израде плаката и каталога. Више његових графичких решења за каталоге и плакате освојило је прво место на конкурсу ТАКТ-а, а награђени радови су објављивани и у штампаној форми. Од малих ногу није престајао са фотографисањем, а у последње време интензивно прати и бележи својим објективом дешавања и догађаје у Темерину, као и свакодневницу наших суграђана, фотографише куће изграђене у барокном стилу, салаше и вреске споменике из наших крајева.

Циљ свега тога је да очува културу, традицију, навике данашњег Темерина и да документује живот наше заједнице кроз фотографије. Награду Удружења ТАКТ добио је 2020. године за остварење на пољу ликовне уметности. Од 2011. свакодневно објављује фотографије, обавештења, репортаже и најаве догађаја на друштвеним мрежама. О пејзажима, догађајима, дешавањима, зградама Темерина објавио је више од 30.000 фотографија. Његове фотографије су објављиване у разним књигама Темерина, новинама, туристичким издањима, календарима, брошурама и слично. Ове године Варга је добио још једну награду, а то је признање „За Темерин“.