Темерин први у Србији развио и имплементирао софтвер за јавну расвету

Општина Темерин, прва у Србији развила је софтвер за праћење рада јавне расвете, и за то је из буџета издвојено 450.000,00 динара. Иницијатију за развијање софтвера за праћење просторне евиденције уличне расвете, како гласи званичан назив пројекта, покренула је Општина, а идеја председника општине Младена Зеца била је да се повећа сигурност и безбедност свих суграђана. Такође, овом иницијативом одговорено је и на жеље грађана општине Темерин да се уведе боља и функционалнија јавна расвета.

Овим пројектом руководило је Одељење за лолано-економски развој – ЛЕР.

Ово је први софтвер те врсте у Србији а путем њега суграђани ће моћи да пријаве кварове и проблеме са расветом испред својих кућа или локала. Пријављени проблеми биће решени у најкраћем року. Путем поменутог софтвера, грађани ће такође у сваком тренутку моћи да виде стање уличне расвете, које су светиљке исправне, а за које је квар већ пријављен.

Жељко Зечевић из компаније Енеплус која је развила апликацију рекао је да ће апликација бити постављена на званичном сајту општине Темерин и да ће сваки грађанин, који има интернет, моћи ће да јој приступи. Компанија Енеплус је консултантска фирма која пружа услуге из области енергетског менаџмента, енергетске ефикасности и пројектног менаџмента из Врбаса.

За све оне који немају интернет, врата месних заједница и даље ће бити отворена и моћи ће да се обрате за помоћ секретарима истих.

Иницијатива и реализација ове апликацију су спој домаће памети и жеље да се помогне суграђанима, као и да се напредним технологијама смање издаци у буџетуи лакше планирају набавке делова за уличну расвету.

Брига о јавној расвети је надлежност локалних самоуправа и сваке године, све локалне самоуправе издвајају значјана средства за њено одржавање, набавку сијалица, стубова и трафо-поља којих, само у општини Темерин има 70.