ТЕМЕРИНСКА ГАЛЕРИЈА ИЗ ДЕЧИЈЕГ УГЛА

У галерији Културног центра „Лукијан Мушицки“ у Темерину 22. маја отворена је изложба дечијих радова креативне радионице ART BUGS из Темерина.

Темерин је место које зна да буде домаћин креативцима, уметницима, малим произвођачима. На отварању, заједнички, како аутори малих уметничких дела, тако и посетиоци, делили су добру енергију и удруженим снагама уприличили вече у темеринској галерији.

ART BUGS је креативна радионица намењена деци која своју машту желе да претворе у стварност, довољно храбра да кроз одрастање остављају шарене трагове којих ће се радо сећати. Креативну радионицу води Катарина Бене Обрадовић, дипломирани ликовни графичар – професор ликовне културе. Постоје од 2. децембра 2019. године. Тренутно броје укупно 53 члана.

Сјајне импресије са отварања изложбе носи и „вођа дружине“ Катарина Бене Обрадовић, професор ликовне уметности.

  • Мој утисак после отварања изложбе је предиван. Пуно ми је срце. Донекле сам и очекивала оволики одзив, јер стварно имам пуно деце. Трећина деце није ни дошла, неки су болесни, неки једноставно се нису уклопили са временом. Ево данас је присутно око 40 деце. Сама изложба има преко 300 радова. Тако да сам ја стварно презадовољна – са осмехом истиче Обрадовић

 

Поред тога што им је циљ да деца искористе своју машту, креативност и вољу и преточе своје жеље и замисли у неко уметничко дело, према речима професорке ликовне уметности, једнако важно им је да нема разлика међу децом.

  • Сврха нашег Удружења је да будемо гласни, шарени. Да будемо креативни, не морамо да будемо уопште талентовани. Једноставно волимо да сецкамо, лепимо, стварамо. Ако видимо неки чеп на земљи, да од њега створимо нешто лепо – наставља Обрадовић. – Циљ нам је да изађемо из кутије. Уопште не морају да деца буду талентована да би се уписала код нас. Само воља и жеља. Морам да кажем да ми је мултикултуралност јако важна, јер никад нисам волела да се људи раздвајају. Језик не сме да буде баријера. То нам је био један од важнијих циљева, стога су нам групе мешовите.

 

Уметност код деце је изузетно важна, а употреба маште за стварање нечег мање или више корисног за свакодневни живот, ће их научити важности личног стваралаштва и својих могућности.

Креативне радионице и служе управо да деци помогну да своју машту испоље на користан и забаван начин, те да бескорисним или сувишним предметима удахну нови смисао и учине их живим.

С. К.

 

Пројекат Комшија није мањина 2023. финансијски је подржао Покрајински
секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.
Ставови изнети у пројекту, међутим, не изражавају нужно ставове Покрајинског
секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.