ТРАДИЦИЈА ДУГА ВИШЕ ОД ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ

Изложено укупно 169 узорака – Додељене награде за најбоље оцењене ракије

 

Од 10. до 13. маја у Темерину је одржан 22. темерински и 12. војвођански сајам ракије, у организацији Удружења „Друштво пријатеља баште“.

Концепција сајма подразумевала је најпре предају узорака ракије, која је обављена 10. и 11. маја у Омладинском дому. Узорке је примала и кодирала комисија из Темерина, а њихово оцењивање спровела је стручна комисија из Сенте – Ред витезова ракије „Свети Никола“, чији је председник дипломирани технолог за алкохолна пића Јован Попов.

Секретар „Друштва пријатеља баште“ Шандор Шнејдер описао нам је како је то изгледало на овогодишњем сајму из угла организатора:

  • Ми смо два дана примали ракију, коју је наша комисија евидентирала под шифром и потом даље предавала на оцењивање. Ред витезова ракије „Свети Никола“ из Сенте, стручна комисија која има међународно искуство, сваке године долази овде да оцењује узорке, па тако је било и сада. Оцењивање је извршено у четвртак, а чланови комисије су се поделили у шест група и приликом дегустације разматрали су бистрину, јачину и укус, односно колико се ракија осети на воће. Када је оцењивање завршено, направљена је евиденција и додељени су бодови, од којих је било могуће добити максимум 20 бодова. Резултати су објављени у петак на интернету, а сајам је отворен је у суботу, 13. маја у 10 часова – објашњава Шнејдер.

 

У Омладинском дому било је изложено укупно 169 узорака различитих врста овог алкохолног пића – шљива, јабука, вишња, трешња, кајсија, бресква, крушка, виљамовка, лоза, комовица, дуња, дуд, зова и остале, специјалне врсте. Излагачи који су представили своју ракију дошли су из готово свих крајева Војводине, затим из Србије и Словеније и Мађарске:

  • Ове године је укупно оцењено 169 узорака ракије произвођача из целе Војводине – Зрењанина, Чуруга, Бечеја, Србобрана, Врбаса, Аде, Кулпина, Сенте, Црвенке и других места. Има и узорака из Србије – из Крушевца, Ниша и Параћина, као и један узорак из Словеније. Наши пријатељи из Мађарске, из Јаношалме, такође су присутни, то је Удружење са којим сарађујемо дуго година, па су и они донели своју ракију. Ту су неке екипе које су редовне, долазе из године у годину, а има и нових, који први пут учествују на сајму ракије у Темерину – наводи Шнејдер.

 

Посетиоци сајма имали су прилику да виде богат асортиман изложених ракија и, по жељи, да дегустирају, а излагачи и такмичари су поделили своје утиске са нама:

  • Други пут сам на сајму ракије у Темерину, био сам и прошле године, а такође сам учествовао и на сајму вина као излагач. Сада смо донели две врсте ракије, лозу која је освојила златну медаљу и зову, за коју смо добили сребрну медаљу. Такмичим се већ четири године и учествујем на 90% сајмова и фестивала, то ми је нека врста сатисфакције. Такође, такмичења ми помажу да видим где сам и чујем друго мишљење, што ми је и главни циљ због којег учествујем – истиче Карчи Ишпановић из села Мужља код Зрењанина.

 

  • Дошли смо на сајам ракије у Темерин први пут, јер смо одлучили да се озбиљније бавимо тим, па да видимо да ли је добро то што радимо и какав ћемо пласман остварити овде. Донели смо ракију од дуње и добили златну медаљу – кажу Бранко и Горан Амиџић из Буковца.

 

  • Први пут сам на сајму ракије у Темерину, а учествовала сам на сајму вина прошле године. Сада сам донела комовицу и освојила златну медаљу, као и пехар за прво место за најбољу ракију у Темерину – рекла је Ева Варга Жуњи из Темерина.

 

НАГРАДЕ ЗА НАЈБОЉЕ ОЦЕЊЕНЕ РАКИЈЕ

За најбоље ракије додељене су награде, па су тако за прва три места припремљене дипломе и медаље, од којих је уручено 45 златних, 45 сребрних и 51 бронзана медаља.

Поред тога, додељена су и четири пехара. Први пехар за најбоље оцењену ракију на сајму припао је излагачу Косо Роберту (Kószó Róbert) из Зрењанина за виљамовку, а други за најбољу темеринску ракију, комовицу, добила је Ева Варга Жуњи (Éva Varga Zsúnyi). С обзиром на то да је шљива била најзаступљенија ракија на овогодишњем сајму, трећи пехар додељен је Миличић Радовану из Чуруга и четврти Хорангозо Арпаду (Harangozó Árpád) из Бечеја за најбоље рангиране шљиве.

 

ПОСЕЋЕНОСТ САЈМА

 

Што се тиче посетилаца, сајам ракије није био много посећен, ако се упореди са сајмом вина, који је одржан у јануару. Шнејдер напомиње да за овај сајам не примају донације од спонзора, већ све донације одлазе управо на сајам вина, где они као „Друштво пријатеља баште“ улажу више труда и снаге за организацију и промоцију:

  • Сајам вина је много више посећен, а сајам ракије не толико. Не рекламирамо га много и немамо спонзоре, док за сајам вина примамо донације од спонзора, рекламирамо и идемо „навелико“, дајемо више снаге, па смо један од најјачих у Србији. Сајам ракије одржавамо због обичаја, јер је ракија раније била опште пиће за Темерин и Темеринце, пила се и кувала и то је била традиција. Управо зато је овај сајам важан и ми настављамо да га организујемо, како се та традиција не би прекинула – истиче Шнејдер.

 

З.Б.

Пројекат Комшија није мањина 2023. финансијски је подржао Покрајински
секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.
Ставови изнети у пројекту, међутим, не изражавају нужно ставове Покрајинског
секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.