Три деценије Републике Српске

Република Српска 9. јануара низом манифестација обележава јубилеј – 30 година постојања у знак сећања на тај дан 1992. године, када је на Палама проглашена Српска Република БиХ. Уочи централне прославе у Бањалуку су већ пристигли гости, a град је окићен са 1.000 застава Републике Српске.

Патријарх српски Порфирије предводио је Свету архијерејску литургију у храму Христа Спаситеља. Литургији су присуствовали председница РС Жељка ЦвијановиЋ и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик. Град је окићен са 1.000 застава Републике Српске.

Патријарх српски Порфирије предводио је Свету архијерејску литургију у храму Христа Спаситеља. Литургији су присуствовали председница РС Жељка ЦвијановиЋ и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.
Република Српска обележава 9. јануар, у знак сећања на тај дан 1992. године, када је на Палама проглашена Српска Република БиХ.Током политичке кризе 1991. године, Срби су створили посебну скупштину 24. октобра под називом „Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини“.
Дана 21. новембра скупштина је објавила да све општине, месне заједнице и насељена места где је више од 50 одсто становника гласало да остане у Југославији, постају део „српских аутономних територија“.Наредне године 9. јануара у Сарајеву ова скупштина је прогласила „Републику Српску Босну и Херцеговину“.

Ове године обележава се јубилеј од три деценије од настанка Републике Српске, а тродневно обележавање Дана Српске почело је јуче полагањем венаца на Споменик палим борцима ВРС. Настављено је уручивањем одликовања онима који су допринели јачању и афирмацији РС.

„Данас смо поносни на ово што имамо, РС изгледа много лепше, изграђеније, много је свеснија себе и свог постојања – и то су све добре емоције са којима желимо да је додатно градимо и да идемо у будућност“, рекла је председница Републике Српска Жељка Цвијановић.

Уз честитку грађанима Српске, српски члан представништва БиХ, упутио је поруку и Сарајеву.

„БиХ је велика невоља и велика регресија. Босна и Херцеховина нема никакве идеје и визије како то наставити даље и зато нема будућности. Њу је тешко описивати, а камоли објашњавати“, поручио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

А, из Сарајева и уочи Дана РС стигла су оспоравања – 2015. и поново 2019. Уставни суд БиХ прогласио га је неуставним, на шта подсећају бошњачки политичари. Бакир Изетбеговић, уз то критикује Београд, јер – каже – шаље лошу поруку тиме што су званичници Србије присутни на обележавању.

И из амбасаде САД у БиХ позвали су политичке лидере да поступе по одлукама Уставног суда.
Одговор је стигао од Додика, ког су америчке институције недавно и санкционисале.

„Ми се не уплићемо у то који је дан републике или државности неке друге земље, али они овде сматрају да имају право на све. То право полако ишчезава, цури. Ми смо свесни наше позиције и ми смо „епублика која ће живети и која једина има смисла на простору БиХ“, рекао је Додик.

Према програму за данас је планиран свечани дефиле у Бањалуци, док ће на платоу испред Палате Републике бити уприличен ватромет уз концерт Полицијског оркестра МУП-а Републике Српске.

Велики концерт поводом 30 година постојања Републике Српске биће одржан у Источном Сарајеву, а Дан Републике Српске биће обележен у Брчко дистрикту у понедељак, 10. јануара, када ће бити положени венци на Споменик српским браниоцима Брчког, док ће свечана академија бити одржана у 12.15 часова.

Галерија Академије наука и уметности Републике Српске обележава Дан Републике изложбом „Вјечити Дучић“, у сарадњи са Музејом Херцеговине и Народном библиотеком из Требиња, чиме је започела и своје излагачке активности за 2022. годину. Изложба ће бити отворена до 20. децембра ове године.

извор: РТС