У коликој мери и када је ЦРП значајан параметар за дијагностику запаљенских стања?

Недавно је у Темерину отворена „Медлаб“ лабораторија, која се налази у улици Кошут Лајоша бр. 52, па смо замолили проф. др Милана Убавића, власника „Медлаб“ лабораторије, да нам каже зашто је анализа ЦРП значајна за пацијенте?

ЦРП (Ц реактивни протеин) је параметар акутне фазе болести и веома је значајан за употпуњавање клиничке слике о постојању, пре свега, акутног запаљења, а у одређеној мери и о другим болестима. Раније су се користиле тзв. квалитативне методе, које су давале само оквирну информацију да  ли акутног запаљења има или нема. Развојем бољих и осетљивијих тестова, у последњих пар година су у употреби квантитативне методе утврђивања ЦРП, које су врло прецизне и имају распоне вредности од 5 до 200 и више јединица. Захваљујући том напретку, у дијагностичкој процедури запаљења смо добили одличан маркер запаљења. Међутим, овај параметар уз комплетну крвну слику може и мора да тумачи само лекар, јер нестручно лице може донети погрешан закључак. Наиме, веома је важно да се зна време када је запаљење почело, без обзира да ли је вирусно или бактеријско! Ако се то зна, онда и ЦРП има употребљиву вредност, јер је његова вредност највећа три до пет дана од почетка болести, а потом се смањује.
Оно што је посебно важно истаћи, смањивање вредности не значи и излечење, већ се мора тај налаз комбиновати са налазом комплетне крвне слике и са тамо присутним параметрима беле крвне слике. Тек након тога се може донети закључак о томе да ли се болест повлачи или развија, или се можда чак и узрочник променио. Није редак случај да се након или у току вирусне инфекције „накачи“ нека бактеријска инфекција. Такође, на основу вредности ЦРП и ККС, може се закључити да је прописана антибакеријска терапија неадекватна, па је потребно и антибиотик променити. Све у свему, огроман је практични значај употребе ова два параметра.

Када су упале у питању, важи оквирно правило:

ЦРП до 50-60-70 јединица, уз уредан и снижен број укупних леукоцита, повећање лимфоцита=вирусна инфекција,

ЦРП преко 50-60-70 јединица, уз повећан број леукоцита и повећан број гранулоцита=бактеријска инфекција.

Уверавам све пацијенте да би се количина антибиотика, која се данас преписује, смањила, уколико би се само у случају бактеријског обољења користили антибиотици. О значају смањења употребе антибиотика се навелико прича, али се мало шта предузима. Ово је један од начина да се смањи честа и неретко, непотребна употреба истих – каже др Убавић.