У С К Р С – празник деце и радости

Васкрс или Ускрс најзначајнији је хришћански празник којим се прославља Исусов повратак у живот- васкрсење. Васкрс је празник који симболизује победу живота над смрћу. То је дан радости и весеља, дан општег праштања и дружења.

Без обзира што је увек истог дана, у недељу, датум прослављања Ускрса из године у годину се помера, пошто је он покретни празник. Празнује се после јеврејске Пасхе у прву недељу после пуног месеца, после пролећне равнодневнице.

Код источних хришћана Ускрс најраније може да падне 4. априла, а најкасније 8. маја. Док код западних хришћана увек пада између 22. марта и 25. априла. Ове године Ускрс је према грегоријанском календару био 4. априла, а према јулијанском данас, 2. маја.


Припреме за Ускрс традиционално почињу на Велики четвртак, дан причешћа и настављају се Великим петком. Тог дана је Исус Христос одведен до римског прокуратора Понтија Пилата који га је осудио на распеће на крст. Исус је разапет на Голготи, брду изван Јерусалима. Пред смрт је рекао ,,Оче, опрости им. Не знају шта чине“. Тело Христово положено је у гроб, а након три дана, Исус је васкрсао.


За Ускрс верници фарбају јаја. Јаје је симбол обнављања природе и живота. Фарбање ускршњих јаја  један је од најлепших и најрадоснијих обичаја. Јаја се фарбају на Велики петак, када се иначе ништа друго не треба радити. Прво обојено јаје треба да је црвене боје и оно се оставља на страну до идућег Ускрса и назива се чуваркућа. Црвено јаје означава радост. Црвена боја симболише Спаситељеву невино проливену крв на Голготи, али је црвена боја истовремено и боја васкрсења. Јер васкрсења нема без страдања и смрти. Укућани се међусобно туцају јајима и организују такмичења чије је јаје најјаче.


На сам дан Ускрса звона на црквама дуго звоне најављујући велики празник. Људи се међусобно поздрављају са ,,Христос Васкрсе“ и ,,Ваистину Васкрсе“. Тај поздрав траје све до Спасовдана.


За православне вернике  15. марта почео је ускршњи пост. Назива се још и Велики пост због посебне важности и дужине трајања. Састоји се од Свете четрдесетнице и Страсне седмице. Прва седмица Великог поста зове се и Чиста, јер се за време ње оплакују греси. У време ускршњег поста верници се уздржавају од меса, млека, јаја, сира, намирница животињског порекла. Храна се пржи на води. Вино и уље дозвољени су само суботом и недељом. Пост се прекида на дан Ускрса и то ускршњим јајетом.

Рекло би се да се Ускрсу највише радују деца. Фарбање јаја, украшавање трпезе, спремање гнезда за ускршњег зеку који доноси поклоне (преузето из паганских обичаја), све су то симболи овог празника и мотиви за радост. А притом је и пролеће, природа се буди, све је пуно цвећа и прелепих мириса.


С обзиром на још увек актуелну епидемиолошку ситуацију изазвану вирусм Ковида-19, обележавање и прослављање Ускрса није онакво какво би требало да буде. Нема великих окупљања, загрљаја, пољубаца, свега онога што радимо на Ускрс. Као да је све одложено у други план и чека се неко боље време. И баш због тога општина Темерин одлучила је да унесе мало радости, боја и шаренила у животе свих нас и да нас обрадује светлећом ускршњом декорацијом. У малом парку у центру Темерина од почетка априла постављени су велики зец, пиле и јаја, симболи Ускрса. Тако шарени и весели представљају праву атракцију и предмет су фотографисања.

 

К.М.М.

Поделите ову вест на друштвеним мрежама: