ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

 У С К Р С – празник деце и радости

Васкрс или Ускрс најзначајнији је хришћански празник, којим се прославља Исусов повратак у живот- васкрсење. Васкрс је празник који симболизује победу живота над смрћу. То је дан радости и весеља, дан општег праштања и дружења.

Без обзира што је увек истог дана, у недељу, датум прослављања Ускрса из године у годину се помера, пошто је он покретни празник. Празнује се после јеврејске Пасхе у прву недељу после пуног месеца, после пролећне равнодневнице.

Код источних хришћана Ускрс најраније може да буде 4. априла, а најкасније 8. маја. Док код западних хришћана увек бива између 22. марта и 25. априла. 

Припреме за Ускрс традиционално почињу на Велики четвртак, дан причешћа, и настављају се Великим петком. Тог дана је Исус Христос одведен до римског прокуратора Понтија Пилата, који га је осудио на распеће на крст. Исус је разапет на Голготи, брду поред Јерусалима. Пред смрт је рекао ,,Оче, опрости им. Не знају шта чине“. Тело Христово положено је у гроб, а након три дана, Исус је васкрсао.

За Ускрс верници фарбају јаја. Јаје је симбол обнављања природе и живота. Фарбање ускршњих јаја  један је од најлепших и најрадоснијих обичаја. Јаја се фарбају на Велики петак, када се иначе ништа друго не треба радити. Прво обојено јаје треба да је црвене боје и оно се оставља на страну до идућег Ускрса и назива се чуваркућа. Црвено јаје означава радост. Црвена боја симболише Спаситељеву невино проливену крв на Голготи, али је црвена боја истовремено и боја васкрсења. Јер васкрсења нема без страдања и смрти. Укућани се међусобно туцају јајима и организују такмичења чије је јаје најјаче.

На сам дан Ускрса, звона на црквама дуго звоне, најављујући велики празник. Људи се међусобно поздрављају са ,,Христос Васкрсе“ и ,,Ваистину Васкрсе“. Тај поздрав траје све до Спасовдана.

Рекло би се да се Ускрсу највише радују деца. Фарбање јаја, украшавање трпезе, спремање гнезда за ускршњег зеку, који доноси поклоне, све су то симболи овог празника и мотиви за радост. А притом је и пролеће, природа се буди, све је пуно цвећа и прелепих мириса.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!