Na osnovu Zakona o računanju vremena, letnje računanje vremena u Srbiji u ovoj godini počinje poslednje nedelje marta, tj. 25., tako što se vreme u 02.00 ujutro pomera za jedan sat unapred i računa kao 03.00 sata. Prema važećem zakonu, letnje računanje vremena u Srbiji završava se poslednje sedmice u oktobru.
Prelazak na letnje i zimsko vreme prvi put je zabeleženo 1916. godine u zemljama na severu Evrope.Pomeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom sedamdesetih godina, sa obrazloženjem da se time „produžava“ dan, omogućuje ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim. Letnje računanje vremena je kod nas prvi put uvedeno 27. marta 1983. godine. Od 1995. godine kazaljke na satovima su pomerane u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila Vlada, a 2006. je donet novi zakon u toj oblasti i letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.
Island je jedina evropska zemlja koja ne pomera satove.Letnje i zimsko računaje vremena već je ukinuto u nekim zemljama, kao što su Belorusija i Turska. Pojedini astronomi su protiv pomeranja kazaljki i veštačkog „produženja“ dana, makar se to pravdalo i ekonomskom računicom. Veruje se da promena sata negativno utiče na mentalno i fizičko zdravlje ljudi.