Прослава Ускрса по грегоријанском календару

Хришћани, који време рачунају по грегоријанском календару, прослављају данас највећи и најстарији хришћански празник Ускрс.

У нашој, мултинационалној средини, овај празник има посебну чар, јер се прославља и по грегоријанском и по јулијанском каледнару тј. два пута – једном када идемо у госте, а други пут када их дочекујемо. Лепота суживота Мађара и Срба огледа се и у обичајима, који се у неким сегментима разликују, али нашу заједницу баш због тога чине посебном.

Историчар Данијел Мађар, мештанин Темерина, који добро познаје и поштује традиционалне обичаје Мађара у нашем месту, објашњава како празнује Ускрс.

На дан Ускрса породично идемо на литургију, а након тога шаљемо и примамо честитке поводом празника. Цео празник се обележава у кругу породице. На трпезу се поред шунке, кобасице, салате и рена, служи и петлова супа и печење.

Код католика је посебно интересантан обичај поливања девојака обичном или мирисном тоалетном водом другог дана Ускрса, јер се верује да вода има моћ обнове и очишћења.

На Ускршњи понедељак момци се окупљају и кочијама обилазе куће у којима живе девојке. Песмицама и рецитацијама их поздрављају и поливају водом, а девојке им заузврат поклањају фарбана јаја – каже Даниел. 

Ове године изостала је процесија – свечана црквена поворка, како би се испоштовали државни прописи, а римокатилички жупник Тибор Селеши истиче да су ове године посебну пажњу посветили мерама заштите од заразе коронавирусом. 

Т. К.