УСКРШЊИ ПРАЗНИЦИ ОБОЈЕНИ КРЕАТИВНОШЋУ

Председник Општине Темерин честитао грађанима празник – Одржана друга по реду манифестација „Ускршње чаролије“

Док је Божић најрадоснији празник у хришћанству, јер је тада на свет дошао Исус Христос, Ускрс представља саму срж хришћанства, а то је победа живота над смрћу и победа добра над злом.

Ускрс је ове године обележен 9. априла по грегоријанском календару, док су га, по јулијанском календару, православна црква и њени верници прославили недељу дана касније, 16. априла.

У складу са дуалном верском оријентацијом у нашој општини, председник Младен Зец честитао је Ускрс најпре грађанима католичке, а потом и православне вероисповести.

  • Свим суграђанима који поштују грегоријански календар, желим да данашњи празник проведу у здрављу и радости са својим најдражим. Срећан Ускрс!
  • Ускрс је празник који нас подсећа да тек у праштању, давању и дељењу са ближњима налазимо истинску срећу, смисао и праве вредности. Срећан Ускрс! Христос воскресе! – поручио је Зец.

 

Обичаји везани за Ускрс код католика почели су „Пепелницом“ или „Чистом средом“, која се слави 40 дана пре Ускрса. Са друге стране, православци су припреме за овај празник започели седмонедељним Ускршњим постом.

У последњој недељи поста, која се још назива и „Велика недеља“ или „Страсна недеља“, посебна важност придаје се Великом петку – дану распећа Исуса Христа на Голготи, због чега се он сматра најтужнијим даном за све хришћане. У православним храмовима тог дана се не служи литургија, док је у католичким црквама то једини дан у години када нема класичног мисног славља.

На Велики петак се, по обичају, фарбају јаја и украшавају различитим мотивима. Пo традицији, прво јаје које се скува требало би да се офарба црвеном бојом, која симболише Христову крв. Ово јаје се чува током целе године, до следећег Ускрса, јер се верује да штити кућу и домаћинство, па се због тога назива „чуваркућа“.

За разлику од Великог петка, који се сматра најтужнијим даном, недеља представља најрадоснији дан, јер се тада слави Христово васкрсење из мртвих. У православним храмовима одржава се јутарња литургија, након које се верници међусобно поздрављају речима „Христос васкрсе“, и отпоздрављају „Ваистину васкрсе“. Са друге стране, у католичким црквама тог дана се служи миса, а један од главних обичаја је процесија, када људи уз певање и молитву ходају по храму славећи Христово васкрсење.

По доласку кући из цркве, приступа се богатој и свечаној ускршњој трпези, чији су главни репрезенти шунка и јаја.

Најтипичнији и најзанимљивији обичај везан за Ускрс, нарочито за децу, јесте туцање офарбаним јајима. Надметање у томе чије ће јаје бити најјаче главни је део ускршњег недељног доручка, а ова пракса наставља се и током другог и трећег дана Ускрса.

Као и прошле године, поводом манифестације „Ускршње чаролије“, у организацији Туристичке организације општине Темерин и Културног центра „Лукијан Мушицки“, 6. априла је за децу приређено осликавање великих ускршњих јаја у паркићу у центру Темерина. Овог пута осликано је укупно 13 јаја, а своју креативност исказала су деца из основних школа на територији наше општине, из предшколске установе „Вељко Влаховић“, Дневног центра за децу и родитеље, затим креативне радионице Art Bugs, док је једно јаје осликала уметница Верица Чупић. Децу су том приликом забављали аниматори и маскота ускршњи зека.

Наши најмлађи суграђани су се сигурно лепо забавили, што потврђују њихове речи:

  • Највише ми се свиђа то што има пуно деце која фарбају јаја. Упознала сам нове другаре из друге школе и јако лепо се дружимо. Желим да дођем и следеће године – рекла је једна девојчица.

 

Директорка Туристичке организације Јована Морача истакла је да је ово добар начин да се деца колективно упознају са обичајем фарбања ускршњих јаја и да овај дан проведу у дружењу и забави са својим вршњацима. Директорка је тaкoђe указала на програм овогодишњих „Ускршњих чаролија“.

  •  Што се тиче данашњег осликавања јаја, фокус је највећим делом постављен на ускршње обичаје, а главни обичај јесте фарбање јаја. Присутно је око 150 деце предшколског и школског узраста и све је обојено нотом радости, забаве и смеха. Поред овог догађаја, у оквиру манифестације „Ускршње чаролије“, јуче је у Културном центру одржана радионица осликавања јаја са Аном Зеленка, док је данас одиграна интерактивна представа намењена деци млађег узраста. Такође је отворена изложба дечјих радова поводом Ускрса, од којих ће најкреативнији радови бити награђени. Програм манифестације заокружићемо „Ускршњом авантуром“ за децу у Старом парку, 15. априла – објашњава Морача.

 

Председник Општине Темерин Младен Зец присуствовао je осликавању великих ускршњих јаја, проводећи време у веселој атмосфери са најмлађим суграђанима.

  • Трудили смо се да уприличимо овај леп догађај у центру Темерина за сву нашу децу, да оплеменимо ускршње празнике. Имамо разне програме, разне радионице, представе за децу, а као новину, ове године имамо и ускршње туре у Старом парку, где деца иду у потрагу за зецом и добијају поклоне. Циљ нам је да сваке године обогатимо садржај и уведемо нешто ново, тако да се ја надам да ће из године у годину бити све боље и боље – наглашава Зец.

ЛАЗАРЕВА СУБОТА И ЦВЕТИ

 

Од ускршњих празника, за православну цркву и њене вернике истичу се два – Лазарева субота и Цвети. Лазарева субота, која се још назива и Врбица, празник је посвећен деци. Ове године обележена је 8. априла, када је у црквама служено вечерње богослужење, након чега су се делиле гранчице врбе и звончићи за децу. Према обичају, на Лазареву суботу се бере цвеће, које се потопи у воду и остави да преноћи, а сутра ујутру, на Цвети, укућани се умивају том водом.

Празник Цвети установљен је у Јерусалиму крајем четвртог века, као успомена на свечани улазак Исуса Христа у град Јерусалим и на последњу недељу његовог живота.

Пројекат Комшија није мањина 2023. финансијски је подржао Покрајински
секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.
Ставови изнети у пројекту, међутим, не изражавају нужно ставове Покрајинског
секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Т.К.

 

 

 

 

Антрфиле 2

 

ОБИЧАЈ ПОЛИВАЊА КОД КАТОЛИКА

 

Код католика посебно је интересантан обичај поливање девојака са обичном или  мирисном тоалетном водом, другог дана Ускрса. Током овог обичаја на ускршњи понедељак момци се окупљају и кочијама обилазе куће у којима живе девојке. Песмицамаи рецитациј