Уводе се ковид пропуснице од 23. октобра

Након новоодржане седнице, Кризни штаб је донео нове мере за спречавање „катастрофалне епидемиолшке ситуације“ како је навела након седнице премијерка Ана Брнабић.Нова правила тичу се првенствено увођења ковид пропусница и пооштравања контроле већ уведених мера.

Ово су сва нова правила на једном месту:

Ковид пропуснице

Од суботе 23. октобра од 22 сата уводе се ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном простору. Након 22 сата од суботе нећете моћи да будете у затвореном без валидне ковид пропуснице.

Валидан ковид сертификат представља потврда друге, односно треће дозе ваквцине. Мора да није старија од 210 дана, када је у питању друга доза – истакла је она.

Додала је и да је омогућен боравак у затворенима и онима који не желе да се вакцинишу.

Такође, то је и негативан ПЦР тест не старији од 72 сата. Уколико не желите да се вакцинишете, можете да имате негативан ПЦР тест, који се види у вашем дигиталном сертификату. Негативан антигенски тест, који је валидан 48 сати, али и валидан ковид сертификат, ако сте прележали ковид у претходних седам месеци – истакла је она.

Пре два дана министар здравља Златибор Лончар, одговарајући на питања о ковид пропусницама, изјавио је да не постоји ниједан разлог да све ради и функционише 24 часа, али да у све те објекте могу да уђу само вакцинисани или ПЦР тестирани не старији од 72 сата, наводећи да би тако требало радити и за свадбе, трибине, утакмице.

Пооштрен надзор

Правило пооштрене контроле мера већ је ступило на снагу, али са увођењем ковид пропусница чини се да ће у наредном периоду бити још више.

Кренули смо у пооштрен надзор. Нама је ова недеља у односу на недељу пре овог састанка Координационе комисије број извршен инспекцијских надзора већи за десет одсто. Рекла сам да се највише контролишу тржни центри, продавнице и јавни превоз, градски и међуградски – истакла је данас премијерка Ана Брнабић.

Према последњем пресеку од јуче, у Србији је на корона вирус тестирано 20.852 особа, од којих је позитивно њих 6.461, док су, нажалост, 52 особе преминуле. На респираторима је 279 пацијената.

Бројеви заражених су последњих недеља константно у просеку на око 6 хиљада, а највећи број оболелих био је 28. септембра – чак 8.476.

извор: Блиц