Вежи појас, не прекидај живот

Двонедељна кампања  о одговорном понашању у саобраћају и обавезном коришћењу сигурносног појаса која носи назив “Вежи појас, не прекидај живот” покренута је 1. марта  у организацији Министарства унутрашњих послова и Агенције за безбедност саобраћаја.

За некоришћење појаса и непрописну употребу мобилног телефона по Закону о саобраћајним прекршајима казна је 10.000 динара, док је за непрописан превоз деце казна 5.000 динара.

У случају превоза детета млађег од 12 година у крилу другог путника на сувозачевом месту предвиђена је казна од 20 до 40 хиљада динара, док се у случају да се дете млађе од 12 година вози у крилу возача та казна би се могла кретати  у распону од 100 до 120 хиљада динара.

Том прилком директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић истакао је да је од изума аутомобила сигурносни појас средство које је спасило највише живота и да 75 одсто страдалих у саобраћајним незгодама приликом испадања из возила нису били везани.

Од 8 до 14.марта, припадници Министарства унутрашњих послова спровешће још једну акцију у сарадњи са агенцијом ROADPOL, где ће циљ бити откривање прекршаја некоришћења сигурносног појаса, вожње деце на непрописан начин и коришћења мобилног телефона током вожње.

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=BNb4Cu-6n18[/embedyt]