Влада ограничила цене основних животних намирница; Кандић: Уредба за цене важиће 60 дана, ако треба и дуже

Влада Србије на данашњој седници донела је одлуку да ограничи висину цена основних животних намирница: шећер кристал, брашно тип Т- 400, јестиво сунцокретово уље, свињско месо – бут и УХТ млеко (дуготрајно) са 2,8 процената млечне масти, тако да оне не прелазе ниво цена на дан 15. новембар 2021.

Ограничење цена утврђено је како би се отклониле штетне последице и спречили поремећаји на тржишту и неће се односити на снижене цене, као што су распродаје, сезонска снижења или акцијске продаје, уколико су била на снази 15. новембра, већ на редовне, односно цене пре снижења, саопштено је из владе.

Одлуком, која ће бити примењивана у трајању од 60 дана, предвиђено је да произвођачи ове производе не смеју испоручивати у количинама мањим од просечних у последњих 12 месеци.

За кршење наведених одредаба, предвиђене су и новчане казне у износу од 100.000 до два милиона динара, као и забрана вршења делатности у трајању од шест месеци до једне године.

Министарка Татјана Матић каже да ће влада у случају потребе продужити ову меру и након истека 60 дана.

„Доношењем ове Уредбе цене поменутих производа у наредна два месеца не смеју прелазити ниво од 15. новембра ове године. Влада ће у случају потребе продужити ову меру и након истека 60 дана“, рекла је Матић.

Министарка је додала да је мера била неопходна у циљу заштите животног стандарда грађана, будући да се у структури дневне потрошње прехрамбених производа, највећи део трошкова односи управо на артикле обухваћене овом одлуком.

Уредба Владе Србије базирана је на најавама нових поскупљења основних животних намирница, као и сировина, од којих су поједине и на својим десетогодишњим максимумима.

Кандић: Уредба за цене важиће 60 дана, ако треба и дуже

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Урош Кандић изјавио је вечерас да ће Уредба о ограничењу цена пет основних животних намирница важити 60 дана, а уколико буде било потребе држава ће је продужити.

Гостујући на ТВ Танјуг, Кандић је рекао да је Уредбом ограничена цена пет основних животних намирница које чине сет основних производа у свакодневној куповини.

Наводи да су у питању шећер кристал, брашно тип Т-400, сунцокретово уље, свињско месо – бут и дуготрајно пастеризовано млеко са 2,8 процената млечне масти.

„Планирано је да у првом периоду Уредба важни наредних 60 дана, с тим што је Влада Србије оставила могућност да ако се не стабилизује ситуација на тржишту и цене наставе да расту, да се Уредба продужи и за период након тога“, рекао је Кандић.

На питање како ће држава спречити произвођаче да сада испоручују мање робе којој је ограничена цена, Кандић је истакао да су новом Уредбом произвођачи дужни да избацују робу у просецима за последњих 12 месеци.

„Не очекујем да ћемо морати да реагујемо на тај начин и да присиљавамо произвођаче да то раде. Ми смо обавили разговоре са њима, министар Бранислав Недимовић је претходних дана био активан у том погледу и Уредба је наишла на разумевања и код произвођача и код трговаца. Тако да не очекујемо да казнама утичемо да се Уредба поштује“, рекао је Кандић.

Објашњава да је Влада Србије ту Уредбу донела због најаве поскупљења намирница од 1. децембра, наводећи да цене расту због раста произвођачких инпута.

Истиче да је цена дизел горива, које користе сви пољопривредници, порасла 22 одсто, ђубриво од 40 до 200 одсто, да су високе цене пшенице, соје, кукуруза…

„То све утиче у ланцу да произвођачке цене буду високе и то се касније рефлектује на велепродајну и малопродајну цену и ми смо морали да реагујемо као социјално одговорна влада“, нагласио је Кандић.

На питање како ће данашња одлука Владе Србије да привреди продужи важење постојећих цена струје утицати на произвођаче, Кандић је истакао да ће та одлука свакако олакшати произвођачима, јер и цена струје улази у инпуте.

Каже да таква одлука олакшава произвођачима да „претрпе тренутне ударе“.

извор: РТВ