„Вредне су руке најбоља алатка“

У јеку епидемије израђивале маске и поклањале у хуманитарне сврхе – Сарађују са бројним другим удружењима, али и образовним установама – Препознатљиви су по љубичастој боји

Удружење „Креативна радионица“ основано је 2010. године у децембру, на иницијативу Актива жена из Бачког Јарка. Ово мултиетничко удружење броји око 20 жена различитих занимања и свих старосних доби.

Према речима председнице „Креативне радионице“ Босе Вукотић, удружење је отворено сваке среде за посетиоце и љубитеље ручних радова.

Младе девојке долазе на обуку у ову креативну радионицу како би научиле да кроје, шију, везу и том приликом израде уникатне ручне радове. У Удружењу израђујемо разне врсте предмета у техници веза, ткања, штрикања, кројења, шивења, декупажа, међу којима значајно место заузимају народне ношње за потребе Културно-уметничких друштава у нашој општини, јастуке, постељину, уникатне ручне радове, медењаке и још много тога – објашњава Боса Вукотић.

Како истичу у овом Удружењу, за квалитетну израду одређеног предмета потребна је добра организација, подела посла и доста стрпљења, које оне имају на претек. Одређени део радова намењен је за продају, а један део се донира у хуманитарне сврхе када за то има потребе.

Позитивна атмосфера у просторијама Креативне радионице, за коју је, како кажу чланице удружења, највише заслужна председница Боса Вукотић, резултат је слоге и поштовање међу женама што је главни разлог успешног функционисања Креативне радионице.

Приликом оснивања Удружења помоћ им је пружила локална самоуправа и руководство Средње школе „Лукијан Мушицки“ са којима су потписали протокол о сарадњи и уступању простора за рад, и на томе су им захвални. Председник општине Младен Зец са својим сарадницима је недавно обишао просторије Удружења. Општина, како би помогла ове вредне жене, издвојила  је 106.000 динара за санирање кровне конструкције, која је прокишњавала и била у јако лошем стању.

Ове храбре жене, познате по свом хуманитарном раду, нису стале ни за време епидемиолошке пандемије, те су израђивале маске и поклањале коме год је било неопходно.  

Своје ручне радове излагали су на скоро свим културним манифестацијама у општини Темерин, као и на осталим догађајима, међу којима посебно истичу покрајинску традиционалну манифестацију „Дан сеоске жене“ у организацији Завода за равноправност полова. Учествују на манифестацијама ручних радова које организује Удружење „Златне нити“ из Врњачке Бање, као и на сајмовима у Београду и Новом Саду у склопу понуде Туристичке организације општине Темерин.

На подручју Војводине, у Јужнобачком округу, сарађују са удружењима из Сирига, Српске Црње, Каћа. У сарадњи са образовним установама са територије општине, ПУ „Вељко Влаховић“ и ОШ „Петар Кочић“ – одељење на Телепу. Сарађују и са Домом за децу ометену у развоју из Ветерника, где организују радионице израде ручних радова, дубоко верујући да ће измамити дечије осмехе и задовољити њихову машту.

М. Марчета