Вучић у Давосу: Представићемо план за развој Србије (видео)

Председник Вучић изјавио је данас у Давосу да ће у суботу представити веома важан план за развој земље и реални раст животног стандарда грађана и истакао да план предвиђа да просечна плата достигне 1.400 евра до краја 2027. године.

На питање новинара шта се то крије иза тог плана, јер у неким дневним новинама се питају „шта се крије иза Вучићевог плана или Маршаловог плана“ и за кога је то добро, да ли за народ или за њега и СНС, председник Вучић је рекао да је то план за народ и развој Србије.

Они хоће да кажу, Вучић би да гради путеве, Вучић би да гради нешто друго, зато што од тога имају користи, додао је председник Вучић.

– Ми очекујемо да плате буду и изаћи ћемо са тим планом до 1.400 евра до краја 2027. године. Значи, готово четири и по пута тачно више него што је било пре 2012. године. Дакле, за само 15 година, не у динарима, већ у еврима, четири и по пута порашће плате запослених, не у јавном сектору, већ и у јавном и приватном сектору Србије – нагласио је председник Вучић.

Када је реч о инфлацији и расту плата, председник Вучић је рекао:

– Рећи ћете, која је стопа инфлације? Да покријете, можда би било довољно да буде за 40 одсто, можда и 45 одсто већа плата, да буде до неких 500 евра и да кажете да вам је на истом нивоу. Али ће бити 1.400 евра, биће од тога три пута више и говоримо о реалном повећању животног стандарда грађана. То је оно за шта се боримо – рекао је председник Вучић.

Подсетио је на повећање плата медицинских сестара и лекара, и истакао да ће оно бити вишеструко веће и у обиму и пропорционално од свега до сада о чему је причао.

– Ја сам слушао да говоре да са америчком компанијом Бехтел неко узима новац. Ајде пробајте да узмете новац са Бехтелом. Да видите на којим ћете потерницама светским све да завршите и шта ће све да раде Американци против таквог. Ајде пробајте да узмете те паре. Само да бисте ви разумели о каквим лажима је реч – навео је председник Вучић.

Замолио је грађане да испрате представљање новог плана за развој Србије у суботу, на празник светог Јована.

– Ми сад немамо никакве изборе. Немамо ништа. За нас је важно само да покажемо људима шта ћемо да радимо и да заједнички у то уђемо. Да тражимо помоћ и подршку, учешће, да и они зараде, али да допринесу својом радом, трудом и онима који другачије мисле, свима који другачије мисле да пружимо руку да покажемо, ово је наша земља – нагласио је председник Вучић.

Истакао је да ми немамо другу земљу од Србије и позвао све да се за њу боре.

– Хајде да се изборимо за њу. Имамо тешке спољнополитичке околности. Чули сте Саливену који данас каже, после Урсуле фон дер Лајен која је имала жесток антируски говор, да обично сви политичари кажу да живимо у најтежа времена. Али, он каже – мислим да су ово свакако или објективно најтежа времена. Дакле, то је оно што они кажу. За нашу земљу ја не могу да кажем да су то тежа времена од времена провођења агресија на нашу земљу. Али да ли су комплекснија, сложенија, у политичком смислу све обухватнија и тежа него било које друге, па и јесу – навео је председник Вучић.

Нагласио је да је важно да све замке политичке да избегнемо, а да истовремено Србија граби напред.

– Идемо да гурамо земљу напред. Зато смо морали да направимо овај план. Видећете, то није само оно што сте могли да видите у буџету. А ту је већ импресивно много тога покривено за ову годину. Видећете шта ће бити у буџету за 2025. и за 2026, какви су све пројекти. Не само за путеве, пруге, домове здравља и друго, видећете неке велике ствари. Видећете шта ћемо да радимо у дигитализацији и ономе што је овде главна тема вештачке интелигенције, како да је користимо у интересу грађана итд. Говорићемо о примањима људи, о пензијама, платама, минималцима, запослености – рекао је председник Вучић.

Рекао је да ће се говорити и о реиндустриализацији, огромном улагању у енергетски сектор и другим областима.

– Да идемо у даље нове индустријске зоне, како и на који начин да их правимо, како да идемо у тзв. интегрални и равномерни развој – навео је председник Вучић.

Извор: sns.org.rs