За соларну електрану у Темерину преко осам милиона евра

На месту некадашње фарме свиња у Темрину ускоро почиње градња највећег постројења за добијање струје из енергије сунца у Војводини.

У електрану капацитета 9,36 MW београдска компанија „Гобем“ улаже између осам и девет милиона евра. –  Радови почињу у марту, завршетак до краја године.

ДО краја ове године у Темерину ће бити изграђен највећи погон за добијање електричне струје из енергије сунца у Војводини, потврдио је за „Наше новине“ оснивач и власник београдског „Гобема“ Љубинко Гобељић. Капацитет будуће фотонапонске соларне електране која ће бити подигнута на месту некадашње фарме за узгој свиња,  биће  9,36 MW, а „Гобем“ ће у њену изградњу уложити између осам и девет милиона евра.

-Почетак радова планирамо за другу половину марта, а завршетак до краја ове године – додао је Гобељић за наш лист. – Биће то изузетно савремен објекат са нојмодернијом светском опремом за производњу електричне струје из обновљивих извора, у конкретном случају из енергије сунца.


СРУШЕНО 10.500 М2 СТАРИХ ОБЈЕКАТА     

ДА БИ на време био припремљен терен та градњу нове, супермодерне фотонапонске соларне електране, „Гобем“ је ангажовао и додатне капацитете, захваљујући чему је у најкраћем могућем року срушено и уклоњено 19 штала за узгој свиња укупне површине од 10.500 метара квадратних.


При избору опреме важну улогу ће имати  једна од најеминентнијих светских кућа за ту област „Блумбeрг“, а електрана ће по завршетку радова бити прикључена на дистрибутивни систем електричне  енергије и – изузев оне за сопствену потрошњу – сву произведену струју предавати DSEE.

Урбанистичи пројекат за ову електрану који је израдио новосадски Студио за архитектуру „Ламда Груп“ је, иначе, до средине фебруара, био јавно презентован на званичном интернет порталу Општине Темерин, а да би градња могла да крену на време, „Гобем“ је, у рекордном року, обавио заиста обимне припремне радове.

Најпре је, да подсетимо, десетак дана пре договореног термина (20. децембар прошле године) испражњена фарма свиња која је задавало велике муке не само мештанима Старог Ђурђева где је била смештена, да би потом били срушени и објекти у којима су оне гајене.


ТЕХНИЧКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ

У ОКВИРУ градње нове електрaне укупне снаге 9.36 MW превиђена је монтажа 21.128 фотонапонских модула снаге 550 Wp по модулу. Изабрано је 78 инвертора, снаге 120kW, чија је улога да DC напон из излаза PV модула трансформишу у AC напон у прилагођеној мрежи. У саставу електране, биће инсталирао и шест трафостаница 20/0.4kV од 1.600 kVA у сврху адекватног прикључка на дистрибутивну мрежу, као и два објекта за складиштење електричне енергије.


–Заиста смо презадовољни што смо, као друштвено одговорна компанија, у координацији са локалном самоуправом и другим државним органима, најпре решили један за грађане Темерина веома важан проблем – наглашава Гобељић.  – Још смо, међутим, задовољнији  што баш у тој општину сада улазимо у градњу једног заиста изузетног објекта који ће бити у потпуности компатибилан са најмодернијим светским трендовима у производњи електричне енергије из обновљивих извора.

Темерин инфо