Zašto je dobro da što pre snimite muzički spot za svoj bend

Ukoliko se bavite muzikom, imate svoj bend, grupu, orkestar ili ste solo varijanta, sigurno imate svoje autorske pesme. Kad ste se već potrudili da snimite autorske pesme, red bi bio da imate barem jedan profesionalan muzički spot koji će u vašu pesmu uneti novu dimenziju i samim tim, biće zanimljivija publici. U svetu interneta, video sadržaj je postao glavna stvar. Prema istraživanjima i izveštajima različitih medijskih udruženja, multimedijalni sadržaj, odnosno video sa zvukom su najtraženiji sadržaji na internetu. Više o ovome se pričalo i na poslednjem Sajmu medija u Beogradu.

Zašto je video spot bitan za promociju na internetu?

Možemo da nastavimo onaj niz: ako imate autorske pesme, bilo bi dobro da imate spot, pa ako sada snimite spot, bilo bi dobro da taj spot promovišete na društvenim mrežama. Pošto ste sigurno korisnik društvenih mreža, primetili ste da video uzima glavno mesto i da video snimci imaju definitivno najviše lajkova. Pošto sada imate svoj novi profesionalni video spot, možete uzimati inserte od po 15-20 sekundi i upravo njih postavljati na svoje profile. Možete praviti kratke „tizere“ koji privlače ljude. Neko od njih će sigurno posetiti vaš YouTube kanal ili sajt i tako pogledati ceo spot.

Koliko košta jedan video spot za bend?

Cena za snimanje muzičkih spotova može da varira i sve zavisi od lokacije, trajanja, koliko imate članova benda (tu odmah računajte koliko kamera mora da se koristi), koliko je kompleksna pesma, da li ima više različitih ili paralelnih radnji, šta je bend zamislio, hoće li se koristiti pirotehnička sredstva, itd. Prema tome, nigde nećete pronaći fiksnu cenu za snimanje video spotova. Možete pronaći primere spotova, pa na osnovu toga da uklopite svoju ideju i onda možete da znate koliko to okvirno košta. U svakom slučaju, bez 500 evra niko neće ni da upali kameru. Zato, dobro razmislite i obavezno odaberite profesionalce, da vaš spot ne bi završio u emisiji kod Ivana Ivanovića.