Зашто су дифузери пожељни у сваком дому?

Дифузери су моћне справице, које распршују воду и етерична уља у ваш животни, или радни простор, и веома су корисни из више разлога. Уколико не поседујете тако нешто у свом дому, или канцеларији, у пасусима који следе схватићете да је то нешто без чега се данас не може.

Дифузером против вируса

Свесни сте и сами да је брз и стресан живот довео до тога да вам имунитет ослаби, тако да врло лако покупите неки вирус где год да мрднете. Сусрете са клицоношама у банци, пошти, продавници и другим јавним местима не можете да избегнете, али зато можете у свом дому, или канцеларији, да створите средину у којој вируси не воде главну реч, упркос томе што с времена на време угостите потенцијалног преносиоца. Веома је просто. У свој дифузер укапајте неколико капи етеричног уља лимуна, менте, еукалиптуса, чајевца, или неке друге врсте, која уништава вирусе, и током следеће сезоне грипа нећете морати да се дружите са папирним марамицама и лековима који снижавају температуру.

Дифузери и етерична уља као савезници против анксиозности

Уколико у дифузер убаците неколико капи етеричног уља лаванде, будите сигурни да ће ниво стреса у вашем организму приметно опасти. Ово етерично уље има умирујућа својства и уз помоћ дифузера рашириће се по целом стану. Такође, лаванда, али и етерично уље камилице, могу да вам помогну у побољшању квалитета сна и смањењу несанице, док етерично уље борових иглица и лимуна и других цитруса садржи једињења која подижу расположење и дају вам енергију.

Нека ваш дом увек мирише свеже

Као што смо већ рекли, дифузери су дизајнирани тако да распршују воду и етерична уља у ваздух, што помаже у уклањању непријатних мириса и освежава простор. Ово је посебно корисно у зимским месецима, када прозори не могу често да се отварају да би се проветравало, али и током високе концентрације токсичних елемената у ваздуху, односно великог загађења. Етерична уља, која се стављају у дифузер, су природна алтернатива мирисним свећама и освеживачима ваздуха и не садрже штетне хемикалије.

Како се користе дифузери?

Дифузери су веома једноставни за коришћење и нема шансе да се не снађете. Пре свега, потребно је да отворите апарат и пронађете резервоар, у који ћете сипати дестиловану воду. У резервоару, углавном, постоји обележена граница до које треба сипати воду. Након што је вода сипана, у њу додајте неколико капи етеричног уља. Количина уља зависи од жељене јачине мириса, али и величине резервоара. Не препоручује се стављање више од 10 капи етеричног уља. Када сте додали све што је потребно, затворите дифузер, укључите га у струју и подесите жељену јачину распршивања паре. Обично постоји неколико брзина, а дифузер ће радити док из њега не испари сав садржај који сте додали.

Одржавање дифузера

Редовно одржавање дифузера може да продужи његов век трајања. Препоручује се редовно чишћење како би се спречило накупљање остатака уља и других нечистоћа. Апарат можете да очистите мешавином воде и сирћета, а препорука је и да се уље у дифузеру замени након сваке употребе.

Пре чишћења, искључите апарат и испразните га, затим очистите површину меком, сувом крпом како бисте уклонили преосталу воду и уље. Напуните апарат дестилованом водом до пола препоручене запремине и додајте мало сирћета, а затим га укључите да ради пет минута. Након тога, искључите апарат, испразните га и поново очистите меком, сувом крпом. Пре поновне употребе резервоар можете испрати водом.

Опрез

Иако етерична уља благотворно делују на људски организам, постоје ситуације у којима треба бити опрезан. Примера ради, нека уља, као што је уље чемпреса, може бити токсично уколико се користи у већим количинама. Такође, употреба етеричних уља се не саветује трудницама и малој деци, а постарајте се и да кућни љубимац не буде у просторији у којој дифузором распршујете етерично уље. Пре употребе сваког етеричног уља потребно је пажљиво прочитати упутство за употребу и информисати се о његовим карактеристикама и потенцијалним нежељеним ефектима. Уколико дође до било каквих нежељених ефеката, потребно је обратити се лекару.

Слика преузета одавде:

https://www.freepik.com/free-photo/oil-diffuser-near-burning-candles-aromatherapy-health-care-concept_11913035.htm#query=diffuser&position=6&from_view=search&track=sph