Завршен 24. Инстурментални народно-музички камп

Мађарско културно-уметничко друштво „Сирмај Карољ“ ове године организовало је традиционални Инструментални народно-музички камп од 11. до 16. јула у Темерину, чији је циљ подучавање деце свирању народних инструмената. Камп је ове године окупио више од 40 деце и младих школског узраста из Темерина, али и других места из Војводине. 

Полазнике су обучавала по два наставника за сваки инструмент.

На овом кампу деца су се бавила и израдом традиционалних ручних радова, грнчарењем, а увече су се играле народне игре и организовала дружења.

Завршетак кампа је обележен свечаном приредбом у Основној школи „Кокаи Имре“ где су се учесници представили својим изведбама.

Организатор Инструменталног народно-музичког кампа Герге Нађ рекао је каква су све знања деца на овом кампу могла да усвоје.

Камп је био одржан у Основној школи „Кокаи Имре“, а занатски програми били су одржани у темеринској завичајној кући „Тајхаз“. На кампу су била деца углавном из Јужнобачког и Семског округа, а ове године учествовало је 43 деце. Образовање се одвијало на виолини, цитри, фрули и тамбури. Порд тога деца су могла да науче мађарску народну музику из различитих региона Војводине, Мађарске и Трансилваније – објашњава Нађ.

Камп је подржао Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице, као и фондација из Мађарске „Csóri Sándor“.

Т. К.