Жена која руши све предрасуде – Клара Миленковић

Већ са шест година помагала je родитељима у породичном бизнису узгајања пилића и била продавац на пијаци

Вечита дилема друштва је шта је мушки, а шта женски посао. Уколико и постоји неписано правило, она га руши. Међу неколико таксиста у Темерину, Клара Миленковић је једна од ретких која је изaбрала неуобичајен посао за жену. Већ више од седам година бави се таксирањем.  Поред финансијских разлога, љубав према вожњи и комуникацији са људима била је пресудна да волан таксија узме у своје руке.

Супруг и ја одлучили смо, најпре из финансијских разлога, да покренемо овај бизнис и почнемо да се бавимо таксирањем. Одувек сам волела да возим, па ми је то дало додатну мотивацију. Уживам у раду са људима, тако да ми је посао таксисте био веома примамљив – објашњава Клара.

Међу десетином мушкараца, Клара је једина таксисткиња у Темерину, па самим тим изазива чуђење корисника услуга такси превоза, али уједно и поштовање и уважавање.

Има оних клијената који су изненађени када виде да је жена за воланом, али заиста нисам наилазила на негативне коментаре са њихове стране. На почетку ми се дешавало да ме неко позове на телефон и чим чује женски глас, спусти ми слушалицу. Сада, када велики број људи зна да се бавим овим послом, то се више не дешава – прича за ,,Наше новине“ Клара.

Њена брига о људима не престаје када их довезе до жељене дестинације, већ им неретко излази у сусрет, па поред такси услуга, она чини и друге уступке, попут преузимања лекарских резултата, ношење и предаје папира, пружање помоћи болеснима, али и услуге преводиоца.

Нисам неко ко се само бави превозом. Већину својих клијената познајем и често им помажем око много других ствари. Често њихове узорке за анализу предајем у Хигијенски завод, спроведем их до лекара, попуним одређену папирологију, а и по потреби, пружам услуге преводиоца са мађарског на српски језик и обрнуто – прецизира Клара.

Док са једне стране ужива за воланом, са друге стране руши предрасуде, јер је Клара возила и трактор у време када су породично обрађивали земљу, а опробала се и у вожњи комбија.

У време када смо се бавили узгојем кукуруза, возила сам и трактор и помагала супругу око тих послова. Углавном сам била на месту возача, а супруг је седео поред мене. Возила сам и комби некада давно, тако да заиста када је реч о вожњи ту сам свој на своме.

Као ману овог посла истиче радно време, које не постоји, па је тешко организовати дан за било шта друго, међутим упркос томе, о промени посла не размишља.

Као таксиста морам бити доступна цео дан. Када телефон зазвони, све друге обавезе остају по страни, палим такси и крећем по клијента. Навикла сам већ на такав темпо, тако да ми то више и не смета. Волим овај посао и немам намеру да га мењам – истиче Клара.

Ова храбра и вредна дама сматра да би свака жена, која то себи може да обезбеди, требало да поседује возачку дозволу, како не би зависила од мушкарца. Женама поручује да не слушају околину, која намеће одређене друштвене норме, већ да се воде својим мишљењем и осећајима, јер сваки човек, без обзира на пол, најбоље познаје своје могућности и вештине.

Не зна шта је домор и годишњи

КЛАРА је одгојила троје деце, а пре вожње таксија бавила се узгојем и продајом пилића, радила послове у пољу, била трговац у продавници, а неко време је радила и у иностранству. Како каже, за своје 54 године живота имала је само 16 дана годишњег одмора.

Радила сам много тога и нисам неко ко има предрасуде када је реч о томе шта је мушки, а шта женски посао. Волим да возим и то радим већ 31 годину, од 2013. и професионално, као возач таксија. Уживам у раду и комуникацији са људима, па сам се у садашњем послу веома брзо пронашла – наглашава Клара.

Она постиже све

Као неко ко жели да учествује и у креирању бољих услова за живот у својој средини, Клара се и политички ангажовала, па се налази и на листи СНС-а за избор чланова савета Прве месне заједнице Темерин за наступајуће изборе.

Политика је неизбежан део свих нас, јер директно утиче на квалитет нашег живота, стога сам се и политички укључила. Сада имамо новог, младог председника и верујем да ћемо сви заједно успети да учинимо да Темерин буде још боље и лепше место за живот свих нас.

Т. Крајишник