Живнуо друштвени и културни живот у општини Темерин

Улагање у реконструкцију Дома културе у Сиригу – Организоване две нове, велике манифестације 2021. године – Остварена сарадња са Културним центром Нови Сад и Матицом српском – Претходне године одржано много више културних догађаја него 2020. године

Култура је највише претрпела у доба пандемије, јер су многи културни догађаји били отказани. Због ситуације са корном комуникација међу људима је сведена на најмању меру, а суштина културе је управо непосредна интеракција.

Време ванредног стања и ограниченог кретања, којем смо били сведоци током 2020. године, може се описати као стање шока, које је било подједнако тешко за ствараоце, публику и све оне који професионално прате културу и уметност. Концерти без публике, изложбе без свечаних отварања и представе у полупразном гледалишту била је слика која се могла видети један известан период.

Културни живот Темеринаца је живнуо протекле године, те су љубитељи уметности могли да уживају у разним догађајима који су се одржали и обележили годину за нама. Према речима чланице Општинског већа задужене за ресор културе Нине Срдић, протекле године, упркос свему, могу се издвојити догађаји који су организовани, а важе за велике и на понос су локалној заједници.

Са задовољством могу да истакнем, да је 2021. година донела повратак у нормалне токове јер смо након паузе у 2020. години,  у 2021. години  огранизовали највећу манифестацију „Пасуљијаду“ која је била изузетно посећена. Такође, прошле године смо по први пут оргнизовали „Зимске чаролије“ где је постављено клизалиште у центру Темерина уз пратећи божићни и новогодишњи програм – каже Срдић.

Општина Темерин је како додаје Срдић, финансијски подржала 22 манифестације удружења грађана из области културе и 23 манифестације удружења грађана у протеклој 2021. години.

Оно што ми је посебно драго јесте да су све манифестације које су биле предвиђене планом и програмом рада општине Темерин, Културног центра „Лукијан Мушицки“ и Туристичке организације успешно спроведене, обезбеђена су финансијска средства која нису смањивана у односу на предвиђена – наставља Срдић. – Општина Темерин и ресор културе већ годинама негују успешну сарадњу са свим невладиним огранизацијамам кроз финансијску подршку њиховим актиностима те смо у 2021.  подржали 22 манифесације удружења грађана из области културе и 23 манифестације удружења грађана.

Дом културе у Сиригу, Културна станица у Бачком Јарку и Месна заједница Бачки Јарак су одличан пример и показатељ на који начин и у којој  мери је постојање оваквих објеката значајан за локалну заједницу, те чланица Општинског већа задужена за ресор културе прецизира колико средстава је било намењено управо за ове објекте.

На конкурсу Министраства културе и информисање „Градови у фокусу“, Општини Темерин додељено је 10 милиона динара за реконструкцију и доградњу Дома кулутуре у Сиригу, док је 500.000 динара додељено за пројектно техничку документацију за будући објекат културне станице у Бачком Јарку. Из општинског буџета финансирана је обнова фасаде на Месној заједници Бачки Јарак, која је под заштитом Завода за заштиту споменика културе, у износу од 10.545.798 динара, док је за ентеријер издвојено 480.000 динара – подвлачи Срдић.

Према њеним речима, у наредној години планирана су средства за реконструкцију ентеријера МЗ Бачки Јарак, као и за реконструкцију и надоградњу објеката МЗ Сириг. Додала је и да ће значајна средства бити намењена за израду пројектно-техничке документације за реконструкцију постојећег објеката и изградњу павиљона за потребе средње школе „Лукијан Мушицки“, као и за израду пројектно-техничике документације за Кутурну станицу у Бачком Јарку.


ИЗ БУЏЕТА ЗА ОБЈЕКТЕ КУЛТУРЕ

ЧЛАНИЦА Општинског већа подсетила је и на велике финансијске подстицаје које је Општина прошле године омогућила осталим објектима културе.

Што се тиче осталих објеката културе за Културни центар „Лукијан Мушицки“ из општинског буџета је издвојено 14.354.166 динара док је за Библиотеку издвојено 31.233.012 динара за редовно функционисање установа. Путем конкурса Општина је за суфинансирање аматерског културног стваралаштва и делатности удружења у области културе издвојила 3.050.000 динара, док је за манифестације и пројекте у области културе издвојила 2.050.000 динара – наводи Срдић. – Буџетом Општине Темерин за суфинансирање програма и пројеката од јавног интереса која реализују удружења грађана издвојено 3.755.000 динара, док је за манифестације издвојено било 1.235.000 динара. Општина је и ове године суфинансирала издавачку делатност у износу од 500.000 динара, док је цркве и верске заједнице суфинансирала у износу  од 2.500.000 динара.


У 2022. години планирана је реконструкицја ентеријера Месне заједнице Бачки Јарак у износу од 8.500.000 динара која ћемо издвојити из сопствених средстава, такође планирана је реконструкција и надоградња објеката Месне заједнице Сириг у износу од 13.250.000 динара – вели Срдић. – Уколико обезбедимо део средстава од виших нивоа власти у плану је приступање израде пројектно техничке документације за реконструкцију постојећег објеката и изградњу павиљона за потребе средње школе „Лукијан Мушицки“. У току је израда пројектно техничике документације за Кутурну станицу у Бачком Јарку. Поред горе наведеног у сарадњи са Клутруним центром и Туристичком организацијом одржаће се низ манифестација.

 

Што се тиче главних манифестација одржаних у 2021. години у организацији Културног центра „Лукијан Мушицки“, директор ове установе Драгић Томић наглашава сарадњу коју су остварили са Културним центром Нови Сад и Матицом српском.

 

Успостављена је квалитетна сарадња са Културним центром Новог Сада – као резултат имали смо изложбу уметничких радова у нашој галерији одмах након премијере у Новом Саду, такође, веома квалитетна и успешна сарадња успостављена је и са Матицом српском – реализовали смо серију предавања у два циклуса. Овај својеврстан „историјски времеплов“ вратио нас је на моменат у прошлост,  те нас спровео  кроз два века историје Матице српске и живописно дочарао слику токова колонизације у насељима општине Темерин од 18 до 20 века – описује Томић.

 

Једна од значајних манифестација на коју су како Томић објашњава поносни је Џезленд фестивал, који је окупио многе љубитеље доброг Џез звука.

Још један догађај је привукао велику пажњу наших суграђана а то је Џезленд фестивал Џез музике који је одржан по први пут у нашој општини и то  на три локације – платоу испред галерије, базену и Завичајној кући Тајхаз. Крајем октобра у нашем Темерину ширила се душа Русије,  наши суграђани имали су утисак да се макар на тренутак налазе на Црвеном тргу у Москви и слушају прелепе руске композиције које је на платоу испред галерије Културног центра извео оркестар Уметничке школе „Мили Балакирјев“ из Москве – са поносом додаје Томић.

 

Прошле године љубитељи биоскопских пројекција и позоришних представа имали су прилику да уживају у филму „Тома“ који говори о животу чувеног композитора и певача народне музике Томе Здравковића. Крај године, Културни центар је додатно „зачинио“ гостовањем  Монодраме „Шта ме снађе“ у извођењу једне од најпопуларнијих глумица Анђелке Прпић.

Културни центар у нову 2022. годину улази са много идеја и планова, које ће се како објашњавају трудити да на задовољство љубитеља уметности реализују у што већој мери. У плану им је да понуда културних активности буде још интересантнија и квалитетнија, док ће фокус ставити и на побољшање видљивости културних активности за све суграђане.

С. КОСАНОВИЋ